Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

MBSR for sundhedsprofessionelle

23. marts 2023- 09:30 - 12:30

11649 kr.

Kursus for sundhedsprofessionelle, der arbejder med svært syge og døende samt deres pårørende.

KURSUSBESKRIVELSE

MBSR står for Mindfulness-baseret stressreduktion. Det er et videnskabeligt baseret 8-ugers program, der kan forbedre mental sundhed, forebygge stress, angst, depression og en række andre lidelser. Mindfulness er en måde at være opmærksomt til stede på, hvilket man kan bruge aktivt i hverdagen – resten af livet.

MBSR er det første mindfulnessprogram, der er udviklet og testet videnskabeligt. Metoderne omhandler både mentaltræning og træning i venlighed og medfølelse. Det er et intensivt kursus med en praktisk vejledning i, hvordan man kan forholde sig opmærksomt og accepterende til krop, tanker, følelser, den situation, man er i, samt forholdet til andre.

Mindfulness er på vej ind i sundhedsvæsenet, skolen, militæret og erhvervslivet. Forskning er nu ved at undersøge de medicinske, psykologiske, sociale, biologiske, økonomiske og ledelsesmæssige effekter af mindfulness og meditation.

MBSR programmet anbefales af Sundhedsstyrelsen i deres forebyggelsespakke til bedre mental sundhed. På dette kursus får man som deltager mulighed for at fordybe sig i mindfulness baserede praksisser og aktiviteter såsom yoga og meditation, via kyndig instruktion og undervisning. Kursets indhold retter sig mod sundhedsprofessionelle, der arbejder med svært syge og døende samt deres pårørende.

Kurset er tilrettelagt på baggrund af forskningsprojektet ”Træning af nærvær og medfølelse blandt hospicemedarbejdere”, der er afholdt på fire hospicer i Danmark. Resultaterne peger på nedsættelse af selvoplevet stress, større tilfredshed med sit arbejde og en forøget evne til at forblive nærværende i følelsesmæssigt vanskelige situationer.

MÅLGRUPPE

Kurset henvender sig til sundhedsprofessionelle, der ønsker at opøve evnen til at forblive nærværende og medfølende i vanskelige situationer.

FORMÅL

Kurset arbejder ud fra den præmis, at sindet kan trænes på lige fod med kroppen. Kurset styrker evnen til at håndtere stress og tage hensigtsmæssige beslutninger i deltagerens liv. Kursusindholdet sættes i forbindelse med det arbejdsliv, der følger med at omgås svært syge mennesker og deres pårørende.

Intentionen er at styrke denne evne ved at fokusere på det alment menneskelige: At vi har tanker og følelser, der kan løbe af med os. Det, at vi kan føle skyld, skam, glæde, mindreværd, misundelse og smerte.

Deltagerne lærer at forholde sig opmærksomt til disse følelser og at kultivere en accept af sig selv som mennesker. Det medfører en større grad af selvomsorg og rummelighed over for andre.Det styrker ligeledes evnen til at forholde sig hensigtsmæssigt til følelsesmæssigt ubehag, når det optræder hos patienter og pårørende.

UNDERVISNINGSFORM

Hver mødegang har et tema, der danner grundlag for mødegangens indhold af faglige oplæg, gruppediskussioner og øvelser. Der indgår undervisning om stress, stress-fysiologi, perception og kommunikation. Der undervises i øvelser og oplevelsesorienterede læringsmetoder, der viser sammenhængen mellem krop, tanker, følelser og adfærd under stress.

Der er 8 mødegange á 3 timer plus 1 hel dag á 6 timer (30undervisningstimer i alt). Mellem hver undervisningsgang er der hjemmearbejde på 45 minutters mindfulness-træning 6 dage om ugen. Hjemmearbejdet er en anbefaling, ikke et krav.

For at få det fulde udbytte er det væsentligt at være motiveret for at gennemføre hele forløbet. Det vil sige så vidt muligt deltage i alle gange og lave hjemmearbejde mellem
mødegangene.

Før kursusopstart tilbydes interesserede deltagere en introduktionsgang med oplæg fra forsker Hanne Bess Boelsbjerg, der medvirkede i undersøgelsen på de fire hospicer samt guidede MBSR-øvelser ved holdets instruktører.

MBSR-programmet følges op efter tre og seks måneder med en hel dag bestående af et boost om formiddagen, med fokus på mindfulness-træningen. Eftermiddagen indeholder introduktion til compassion øvelser, der er særligt målrettede det at være medfølende og accepterende i svære situationer.

Holdene fra Aarhus og København tilbydes en fælles opsamlingsdag et år efter.

UNDERVISERE

Det er udelukkende fagfolk, der lever op til de internationale standarder for MBSR-undervisning, som står for MBSR-kurserne hos Dansk Center for Mindfulness.

KURSUSBEVIS

Ved fremmøde seks ud af otte mødegange inkl. heldagen udstedes der på opfordring kursusbevis, når MBSR-forløbet er afsluttet.
Udbyder: Dansk Center for Mindfulness.

Tilmelding: Via online tilmeldingssystem.

TID, STED OG PRIS

Dato og tidspunkt: Kurset afholdes i Aarhus og i København en gang årligt

Varighed: 8 ugentlige mødegange á 3 timer samt 1 heldagssession + 2 hele dage á 6 timer

Sted: Aarhus og København

Pris: 11.649 kr. inkl. moms.

Det er muligt at opdele betalingen i afdrag

Deltagerantal: ca. 20 deltagere

Tilmeldingsfrist: En uge før første mødegang

LÆS MERE

Detaljer

Dato:
23. marts 2023
Tidspunkt:
09:30 - 12:30
Pris:
11649 kr.
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet
Se Arrangør hjemmeside

Sted

Campus Emdrup
Tuborgvej 164
København, Region Hovedstaden 2400 Danmark