Allerede for ti år siden var Yongey Mingyur Rinpoche en verdenskendt meditationslærer og forfatter, der rejste verden rundt. Han var leder af flere klostre og stifter af organisationen Tergar med afdelinger i hele verden, blandt andet i København.
Alt det forlod han i 2011 for at leve anonymt som omvandrende tiggermunk i de næste fire år. Han gik i fodsporene på fortidens tibetanske mestre, der havde en ældgammel tradition at forlade alt for at søge oplysning.
“Wandering But Not Lost” er historien om de fire år. I filmen er det Yongey Mingyur Rinpoche selv, der fortæller om sine oplevelser og sin lære.
Her er 5 grunde til at se filmen:
1. Du får hele historien
Yongey Mingyur Rinpoche har tidligere skrevet bogen “Forelsket i verden”. Filmen starter samme sted som bogen. Den beskriver levende, hvordan den 36-årige Mingyur Rinpoche i hemmelighed sniger sig ud af sit kloster i Indien. For første gang er han helt alene uden sine fine titler, tjenere eller tilhængere.
Bogen handler kun om de første tre uger af rejsen, hvor Mingyur Rinpoche bliver så syg, at han er tæt på at dø. Den er meget læsværdig og inspirerende, og efterlod mig med en voldsom nysgerrighed efter, hvad der skete bagefter. Det giver “Wandering But Not Lost” svar på.
2. Du kommer helt tæt på
Mingyur Rinpoche er vokset op i en fremtrædende familie af meditationsmestre og har hele sit liv været omgivet af tjenere. Han har aldrig selv prøvet at købe en togbillet, lave mad eller vaske tøj. Så han når ikke mange skridt væk fra klosteret, før han bliver ramt af uro, tvivl og frygt.
Filmens styrke er, at Mingyur Rinpoche lader os komme helt tæt på, også når det er svært og ubehageligt. Han fortæller personligt og ærligt om livet på gaden i Indien, om sult og sygdom. Han fortæller om skammen ved at tigge og utrygheden ved at smide sine vante klæder.
Samtidig viser han, hvordan han bruger sin meditationserfaring i de vanskelige situationer, så det bliver muligt at møde alle sider af livet og i sidste ende døden.
3. Du hører fra flere stemmer
Filmen består dels af klip, hvor Mingyur Rinpoche selv taler og dels af interviews med hans lærer, mor, bror og andre omkring ham.
Et særligt bidrag er fra hans ven Lama Tashi. Efter at have levet anonymt de første år, bliver Mingyur Rinpoche genkendt af Tashi, der får lov at følge ham og bliver et vidne til fortællingen.
Lama Tashi kan beskrive, hvordan Mingyur Rinpoche møder alle med interesse og venlighed uanset omstændighederne. Han underviser alle, der viser interesse i meditation og buddhistisk filosofi. For ham er der ingen forskel på, om det er rige turister, fattige bønder, eller lastbilchauffører.
4. Du kommer til Indien, Nepal og Tibet
Hvis du har læst “Forelsket i verden” kan du se filmen alene for at få sat landskaber og billeder på bogen. Optagelserne fra Indien, Nepal og Tibet viser det ene vilde, barske og smukke landskab efter det andet.
“Wandering But Not Lost” viser for eksempel, hvordan den stupa – buddhistiske helligdom – ser ud, hvor Mingyur Rinpoche var tæt på at dø. Filmen viser optagelser af indiske gadekøkkener, vilde hunde og huler i bjergene. Og billederne siger mere end ord, når man ser Mingyur Rinpoches magre krop og glade ansigt.
5. Du kan blive inspireret til at træne selv
Mingyur Rinpoche er meget dygtig til at undervise i meditation på en enkelt, humoristisk og letforståelig måde. Det gør han også i filmen med mange gode eksempler og anvisninger på enkle meditationer. For eksempel meditation på lyde eller på åndedrættet. Der er ikke noget hemmeligt eller mystisk ved den undervisning.
Samtidig viser han med sit eget eksempel, at vi kan åbne os og møde det, der er svært og ubehageligt. Vi kan arbejde med det. Og der hvor svære følelser og fysisk ubehag let kan gøre os hårde, viser Mingyur Rinpoche, at vi kan møde det med omsorg, medfølelse og venlighed.
På den måde bliver alle vanskeligheder en del af hans praksis. Fra sygdom, sult, afvisning, skam, kulde, bagende varme. Så han ved rejsens slutning kan sige: “Wherever I go, it feels like home”.
Filmen kan lejes indtil 12. april hos www.ajoyfulmind.com