Kan mindfulness hjælpe ved hjernerystelse?, spørger 29-årige Stine.
Læs hele spørgsmålet og svaret fra læge og MBSR-lærer Tove Hansen.
SPØRGSMÅL
Hej brevkasse
Jeg har et spørgsmål, som handler om min veninde, der for over et år siden fik en hjernerystelse i forbindelse med en trafikulykke. Bagefter var hun sygemeldt i flere måneder. I dag arbejder hun deltid, men det er en kamp for hende at klare det.
Hun har store problemer med at arbejde ved en skærm og har også svært ved bare at sidde på en stol, på grund af smerter i nakke og ryg, Hun har også problemer med balancen, hovedpine og svært ved at sove om natten. Og hun bliver både meget let udmattet og stresset.
Nogle af hendes symptomer ligner dem, som jeg selv havde, da jeg for et par år tilbage gik ned med stress. Efterfølgende deltog jeg i et MBSR-kursus og havde stor glæde af mindfulness, som en hjælp til at håndtere stress og jeg vil gerne anbefale det til min veninde. Men kan mindfulness være en hjælp ved en hjernerystelse? Er der nogen anbefalinger i forhold til det?
Det er min venindes klare overbevisning, at hendes symptomer er 100 procent fysiske. Hun er derfor ret skeptisk over for psykologhjælp. Samtidig har hun været så desperat, at hun har brugt en del penge på mere alternative behandlinger som kranio-sakral terapi.
Hilsen Stine, 29 år
SVAR
Kære Stine
Du fortæller om din veninde, der har følger efter en hjernerystelse for mere end et år siden – det vi kalder post commotionelt syndrom (PCS). Og du spørger, om mindfulness kan hjælpe ved hjernerystelse.
Symptomerne ved PCS er blandt andet hovedpine, træthed, svimmelhed, søvnforstyrrelse, irritabilitet, problemer med hukommelse og koncentrationsbesvær. Du har fuldstændig ret i, at det er mange af de samme symptomer, vi ser ved stress.
Årsagen til at omkring 10 procent udvikler PCS efter hjernerystelse, kendes endnu ikke. Studier peger på, at der ikke er nogle entydige fysiologiske fund, der kan forklare det komplekse billede.
LÆS OGSÅ: Hvad er mindfulness?
Der findes ingen specifik behandling
Derfor må vi tænke holistisk for at finde den bedste behandling. Der findes ingen specifik behandling mod PCS, så det vil være symptomerne, man retter focus imod.
Derfor skal behandlingen også være individuel i forhold til den enkeltes problemer.
Nogle vil samtidig være ramt af stress, angst, depression og andet, der kan give et svært uoverskueligt billede, som af og til bør søges håndteret med psykologhjælp.
Så tilbage til dit yderst relevante spørgsmål: Kan mindfulness hjælpe ved hjernerystelse?
LÆS OGSÅ: Hvad siger lægevidenskaben om mindfulness og stress?
Et enkelt pilotstudie om mindfulness og PCS
Der er talrige undersøgelser, der viser, at MBSR hindrer at stress bliver til sygdom og reducerer symptomer på stress, angst, depression og smerter. Man kan ligefrem ved billeddiagnostik se, at hjernens struktur og funktion ændres efter MBSR i de områder, som står for regulering af stress.
Men endnu er der kun lavet et enkelt pilotstudie omkring mindfulness og PCS. Det viste forbedret livskvalitet, koncentrationsevne og hukommelse. Det er dog kun et enkelt og et ganske lille studie.
Når jeg alligevel vil tilråde MBSR, skyldes det flere ting. Dels, at det kan afhjælpe ovennævnte symptomer. Dels at vi kan have svært ved selv at håndtere negative eller begrænsende tankemønstre, når vi er syge. Vi kan være triste over det identitetstab, vi måske føler og have bekymringer for fremtiden.
Mindfulness handler ikke om at ændre tankerne
Mindfulness træning kan hjælpe til at holde fokus på nutiden og arbejde med de tanker, der opstår i nuet. Mindfulness handler ikke om at ændre tankerne, men at registrere og acceptere, at de er der. Og herefter arbejde med, hvordan man kan forholde sig til dem på en mere hensigtsmæssig måde.
MBSR fjerner ikke nødvendigvis de triste tanker og følelser, vi kan have. Men det kan bidrage til, at vi accepterer, at de er en del af livet – frem for at bruge kræfter på at kæmpe imod dem. Denne praksis kan forøge vores livsglæde og mindske stress.
Måske har din veninde brug for supplerende behandling afhængig af hendes specifikke problemer. Jo længere symptomerne får lov at udfolde sig, jo sværere kan de være at komme til livs. Og da du ligefrem beskriver, at det er en kamp for hende, håber jeg, at hun hurtigt vil komme i gang med behandling.
Med venlig hilsen
Tove Hansen
Om Tove Hansen
- Baggrund: Tove Hansen er uddannet læge og har i 35 år været praktiserende læge med egen praksis i Hadsten. Siden 1967 har hun haft egen yoga- og meditationspraksis. Hun er uddannet MBSR-lærer fra Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet og har en 2-årig uddannelse i kognitiv terapi. Hun afholder MBSR-kurser, månedlige opfølgningshold og retræter hos Bangholm Klinikken.
- Særlig viden om: Mindfulness i forhold til sundhed, sygdom og andre emner, hvor hendes baggrund som praktiserende læge er særligt relevant.