Der findes mange forskellige meditationspuder, så det kan være svært at vælge. Derfor har jeg samlet en række gode råd til, hvad du kan kigge efter, når du køber en meditationspude (zafu) og meditationsunderlag (zabuton).
Allerførst er det dog vigtigt at sige, at du sagtens kan meditere uden en meditationspude. Du bliver ikke “bedre” til mindfulness af at sidde på en lækker pude. Hvis det fungerer for dig, kan du også sagtens sidde på en køkkenstol eller et sammenfoldet tæppe.
Her kan du læse om:
- Hvorfor bruge en meditationspude?
- Hvordan vælger jeg den rigtige meditationspude?
- Hvilket mærke skal jeg vælge?
Hvorfor bruge en meditationspude?
En meditationspude kan være en hjælp til at sidde i en rank, oprejst stilling, der støtter vågenhed. Puden støtter dig i at sidde med en rank rygsøjle i en stabil position, som du kan blive i et stykke tid uden at få smerter.
Hvis du er meget smidig, vil du også kunne sidde direkte på et underlag, men de fleste vil sidde mere komfortabelt på en meditationspude eller en stol.
Flyt dig eller rejs dig, hvis der er smerter
Selvom du køber den bedste meditationspude i verden, kan der stadig opstå smerter, når du sidder i længere tid af gangen.
Når det sker, er det vigtigt at huske, at mindfulness ikke er en træning i at bide tænderne sammen og udholde smerterne. Det er heller ikke en træning i at kunne sidde ubevægelig i lang tid på en pude.
Derfor er det vigtigt, at vi lytter til vores krop og tager os nænsomt af den. Benet må godt snurre lidt. Der må også godt være lidt ubehag, men stillingen skal ikke give dig smerter. Prøv at justere på stillingen og hvis det ikke hjælper, så ryk op på en stol, eller lav stående eller gående meditation i stedet.
LÆS OGSÅ: 5 gode meditationsstillinger – find den rigtige for dig
Hvordan vælger jeg den rigtige meditationspude?
Det er en god ide at prøve forskellige meditationspuder. Hvis du deltager i undervisning eller retreats, kan du måske prøve forskellige puder der.
Ellers kan du læse nogle gode råd om valg af pude her. Det er ikke for at gøre det til en større videnskab, men jeg håber, at det kan være en hjælp.
Her er nogle ting, som du kan kigge efter:
Fyld
Det mest almindelig fyld i meditationspuder og meditationsunderlag er boghvedeskaller, speltskaller eller kapok. Alle er naturprodukter.
- Boghvedeskaller er lette og løse. Man kan skubbe lidt rundt med skallerne, så puden former sig efter kroppen. Puder med boghvedeskaller er tungere og mere faste/hårde end dem med kapokfibre. Skallerne kan synke lidt sammen efter mange års brug, men hvis puden stadig er i god stand, kan du fylde ekstra skaller på.
- Speltskaller: Ligner i høj grad boghvedeskaller. De er lidt lettere og blødere end boghvedeskaller, men ellers har de meget til fælles. Puder med speltskaller siges at være mere holdbare, da skallerne ikke synker så meget sammen med årene.
- Kapok: Kapok er frugtfibre fra kapoktræet og har været det traditionelle fyld i meditationspuder i Asien. Fibrene giver en lidt blødere pude, som både er fast og let. Kapok kan godt med tiden blive mere kompakt/synke lidt sammen.
Betræk
Hvis du vil kunne bruge meditationspuden i mange år, er det vigtigt, at den kan vaskes. Puden skal have et inderbetræk, så du kan tage det yderste betræk af og vaske det.
De fleste betræk er af 100 procent bomuld. Det skal være i en kraftig kvalitet, der kan tåle at blive brugt hver dag.
Højde
Der findes puder i forskellig højde. De laveste er omkring 10 cm høje og de højeste på 20 cm.
Hvis du ikke er super smidig, kan det være svært at sidde godt på de allerlaveste meditationspuder. Så hvis du er i tvivl, så vælg en på omkring 12-16 cm.
Overordnet siger man:
- Lav pude: Hvis du er meget lav ELLER meget smidig og i forvejen kan sidde i kortere tid i skrædderstilling på gulvet uden at få ondt i ryggen.
- Høj pude: Hvis du er meget højt ELLER mindre smidig og har svært ved at sidde på gulvet i skrædderstilling. Hvis du har knæproblemer eller andre skader kan en høj pude også være en hjælp. Hvis du vil meditere i saddelstilling med puden mellem benene, er det også godt at vælge den højeste.
Form
Der findes både runde, halvmåneformerede, lykkekage-formede, v-formede og firkantede meditationspuder. Her beskriver jeg dem, som jeg kender bedst.
Personligt er de halvmåneformede og lykkekage-formede mine favoritter. Jeg er ikke særlig smidig, så det er rart, at de giver god støtte til lårene.
- Rund: Den klassiske helt runde meditationspude kan bruges i forskellige siddende stillinger, typisk skrædderstilling eller saddelstilling.
- Halvmåneformet: Halvmåneformen kan gøre det lettere at have hæle og ankler trukket ind til kroppen, samtidig med at puden støtter dine lår. Sædet er ofte let skrånende. Den er god, hvis du ikke er så smidig, men gerne vil kunne sidde afslappet og meditere i længere tid.
- Lykkekage-formet (fortune cookie): Ikke helt så udbredt, men især populær hos folk, der mediterer meget. Den har en halvmåne-form med en slags “vinger” ud under lårene. Det giver en god støtte af lårene, samtidig med, at der er lavet et indhak i puden, så der er plads til at trække hælene ind mod kroppen.
Alle tre typer af puder kan også bruges oven på en stol. Lægger du puden oven på en stol, får du hævet sædet lidt højere op end knæene og det bliver lettere at holde ryggen ret.
De runde og halvmåneformede kan også bruges til at give en meditationsskammel mere højde. Her er de lykkekageformede dog så brede, at de er svære at lægge oven på.
Underlag
Du kan bruge meditationspuden direkte på gulvet eller på en yogamåtte, men skal du sidde i længere tid af gangen – måske på et hårdt eller koldt gulv, vil du blive glad for et underlag.
Et meditationsunderlag kaldes også for en zabuton eller en meditations-futon. Det er en fast kvadratisk madras, der er god at sidde på i længere tid. Den beskytter dine knæ og ankler mod hårde og kolde gulve ved meditation.
Når du vælger et underlag, så tjek målene på underlaget. Størrelsen varierer en del. Du kan overveje, om du gerne vil have et mindre underlag, der ikke fylder helt så meget i kufferten. Det kan også være, at du foretrækker et større, hvis du primært bruger det hjemme.
Hvilket mærke skal jeg vælge?
Meditationspuder og meditationsunderlag fås i utallige variationer, materialer og priser. Der er helt sikker andre gode, men jeg vil anbefale tre mærker, som jeg har gode erfaringer med.
De to første kan fås for cirka 300 kr. Den sidste er dyrere og koster omkring 600 kr.
Jeg har testet og skrevet om de enkelte meditationspuder her:
- Test: Meditationspude fra Den Intelligente Krop
- Test: Meditationspude fra Lotuscrafts
- Test: Cosmic Cushion meditationspude