• Skip to main content
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
  • Forside
  • Din praksis
  • Bøger og apps
  • Børn og unge
  • Brevkasse
  • Mindfulness-kalenderen

Mindfulnessguiden

Begynderens guide til mindfulness

Annonce

Forside » Børn og unge » YOGO – skab ro ved puttetid med mindfulness og yoga

YOGO – skab ro ved puttetid med mindfulness og yoga

21. maj 2019 By Mindfulnessguiden

//Annonce//

Det er aften og du har læst godnathistorie. Du har hentet vand, fundet bamsen, der var blevet væk og kysset godnat.

Nu er det tid til at slukke lyset og forlade børneværelset. Men dit barn er stadig fuld af indtryk og energi og kan slet ikke komme ned i gear og falde til ro.

Lyder det bekendt?

Mange børn (og forældre) er i dag så proppede med indtryk efter en lang dag, at de har svært ved at finde ro, når de skal sove.

Det er på den baggrund, at holdet bag appen YOGO har skabt en samling af øvelser målrettet børn, der har svært ved at finde ro om aftenen. Måske det kan give børnene en bedre afslutning på dagen? Det prøver vi af i 14 dage sammen med to børn på 6 og 8 år.

LÆS OGSÅ: 5 favoritter hos Yogastream – prøv en måned gratis

YOGO er øvelser inspireret af yoga og meditation

YOGO-appen indeholder fysiske og mentale øvelser, der er inspireret af yoga og meditation.

Den indholder også øvelser, der skal give ny energi, for eksempel i løbet af skoledagen, men her fokuserer vi på sov godt-øvelserne i soveuniverset. Det er også den del af appen, der bliver brugt mest, fortæller Franciska Valstorp Cortsen, der står bag appen:

“Børn kan også have stor brug for at finde ro på andre tidspunkter af dagen, men aftenen er ofte det tidspunkt, hvor det er let at lægge ind i en struktur og gøre øvelserne til en del af putte-rutinen”, siger hun.

LÆS OGSÅ: 5 gode mindfulness-apps til børn

For børn på 5-6 år og op

YOGO er lavet til børn fra 5-6 år og op. Appen indeholder også en version til de ældre børn, der også vil kunne bruges af voksne.

Øvelserne til de mindre børn har en anden ordlyd og der bliver talt lidt hurtigere. For eksempel handler sov godt-øvelserne til de mindre børn om forskellige dyr, mens de samme øvelser til de større børn handler om havet, bjerge og skoven.

YOGO blev oprindeligt udviklet til at skabe ro og et sundt læringsmiljø i klasseværelset, men bliver nu også i høj grad brugt af forældre hjemme.

LÆS OGSÅ: 7 gode mindfulness-øvelser til børn

En YOGO-øvelse tager tre minutter

Øvelserne er skrevet af yogalærere og indtalt med en sød og børnevenlig stemme. De fleste øvelser tager tre minutter, men enkelte fra soveuniverset er lidt længere.

”Med YOGO har vi forsøgt at møde børnene i øjenhøjde. Det er en måde at bruge yogaen og meditationens effekter, men vi har prøvet at gøre det sjovt og frisk, så børnene kan finde deres egen vej”, siger Franciska Valstorp Cortsen.

Der er lagt stor vægt på at udvikle musik, der passer til øvelserne. Til hver øvelse kan man selv vælge mellem 3 forskellige musiknumre, der kan afspilles bag speaken.

”For nogle børn kan det faktisk være ret svært at være i stilhed, hvis de ikke er vant til det. Så kan man starte med de øvelser, hvor musikken fylder mere og så arbejde sig hen mod det stille univers”, siger hun.

Franciska-Valstorp-Cortsen
Franciska Valstorp Cortsen står bag appen YOGO med yoga og meditations-øvelser til børn.

Ikke et sovemiddel

Franciska Valstorp Cortsen understreger, at øvelserne ikke er tænkt som et sovemiddel.

”Det er vigtigt, at formålet ikke bliver, at barnet skal falde i søvn, men at det kan få hjælp til at falde til ro, så det bliver klar til at sove”, siger hun.

Hun lægger også vægt på, at det er noget, som man skal gøre sammen med sit barn.

”Det er ikke meningen, at barnet skal ligge alene og “tage en YOGO”, for at falde i søvn. Det er noget, der kan indgå i det putte-ritual, som man gør sammen”, siger hun.

Hvad siger børnene?

Som nævnt har vi afprøvet YOGO sammen med en 6-årig pige og en 8-årig dreng. Over to uger har de hørt en af øvelserne hver aften – lige efter godnathistorien og lige før lyset blev slukket og der blev sagt godnat.

Den 6-årige var fra starten meget glad for meditationerne. Hun er i forvejen vild med alle slags dyr, så øvelserne der handlede om forskellige dyr, talte meget til hende. Efter få dage havde hun sine favoritter og kom med ønsker til, at nu ville hun gerne høre ”den med pandaen” eller ”den med sommerfuglen”.

”Pandaen hjælper mig med at falde i søvn”, mente hun.

Den 8-årige dreng var i starten lidt mere forbeholden. Han mente, at han var for stor til søde sommerfugle og bløde pandaer. Han fik meget mere ud af meditationerne til de større børn, hvor ordvalget og tonen er lidt mere “voksen”. Her er temaerne også taget fra naturen, men handler om skyer, havet, bjerge og skov. Det talte meget mere til ham.

Yogo
“Skal vi ikke høre dem med dyrene?” Efter at have lavet YOGO-øvelserne hver aften i 14 dage, spurgte den 6-årige selv efter dem.

Hvad siger moren?

Børnenes mor syntes, at YOGO-øvelserne fungerede rigtigt fint, som en fast måde at slutte dagen på. Det var godt for både børn og voksen at bruge tre minutter på at være stille og falde til ro, inden der blev sagt godnat. Tre minutter lyder ikke af så meget, men det var faktisk længe nok til at skabe en anden stemning af ro.

Det fik ikke børnene til at falde i søvn hurtigere, men det gjorde det meget tydeligt for dem, at nu var det tid til at falde til ro. Rutinen med at høre en YOGO var med til at sætte et naturligt punktum for dagens snak og leg. På den måde blev det lettere at sige godnat og forlade børneværelset.

Børnene prøvede også øvelserne om eftermiddagen, når de kom hjem fra SFO – et tidspunkt, hvor de ofte er rigtigt trætte. Det fungerede også godt, men var sværere at “huske” at få gjort, da eftermiddagene kan være ret forskellige. Men det var tydeligt, at nogle minutters ro og fokus vil kunne gøre en forskel på mange tidspunkter af dagen: Ved sovetid, ved konflikter, før lektielæsning, i bilen – og sikkert også i høj grad i løbet af skoledagen.

Det fungerer rigtigt godt at have øvelserne samlet i en app. Appen fremstår professionel, lyden er god og den er let at bruge. Så det er lige til at gå til. Det eneste svære er – ligesom med yoga og mindfulness for voksne – at få etableret og holde fast i de gode vaner.

Prøv tre gratis øvelser i appen

Hvis du selv har lyst til at prøve, om det kunne være noget for dig og dine børn, kan du høre et par af øvelserne gratis i appen. På den måde kan du selv teste dem i jeres familie. Hvis du kan lide dem, kan du købe flere øvelser til for 8 kroner stykket.

De gratis meditationer:

  • Et kys fra en sommerfugl – godnat meditation (3 eller 5 minutter).
  • Stræk dig lang – stående øvelse, stræk din krop (3 minutter).
  • Lille flamme – siddende meditation med fokus på kroppen. (3 minutter)

Du finder YOGO-appen her: App Store eller Google Play

Skrevet i: Bøger og apps, Børn og unge, Nyheder

Primær Sidebar

Nyhedsbrev

Få inspiration til at komme i gang med mindfulness - og til at blive ved. Tilmeld dig og få gode råd, guides, anmeldelser, interviews og nyheder om mindfulness.

Persondatapolitik og cookies
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Annonce for Den Intelligente Krop

Kom godt igang

Har du et spørgsmål om mindfulness - så skriv til Mindfulnessguidens brevkasse

Skriv til Mindfulnessguidens brevkasse

I Mindfulnessguidens brevkasse kan du få svar på dine spørgsmål om mindfulness. Spørgsmålene bliver besvaret af en række mindfulness-lærere og … Læs mere om Skriv til Mindfulnessguidens brevkasse

Hvad er mindfulness? At kunne være bevidst nærværende - også når livet byder på andet end smukke solnedgange

Hvad er mindfulness?

Hvad er Mindfulness? Hvis det skal siges helt kort, så er mindfulness en træning i at være bevidst nærværende, hvor træningen består af meditationer … Læs mere om Hvad er mindfulness?

Seneste artikler

  • Gratis mindfulness-ressourcer
  • 5 favoritter hos Yogastream
  • Tag på stilhedsretreat i Danmark: 5 spændende muligheder
  • Mindfulness på fire poter
  • Kan jeg bruge mindfulness, når jeg er kristen?

Annonce for Den Intelligente Krop

Kommende MBSR-kurser

jan 13

MBSR ved Jacob Andersen

13. januar 2020- 16:30 - 19:30
jan 15

8 ugers MBSR-kursus ved Berit Larsen

15. januar 2020- 16:30 - 19:00
jan 15

MBSR ved Lise Lotte Trujillo

15. januar 2020- 18:00 - 20:30
jan 16

MBSR ved Tove Hansen

16. januar 2020- 16:30 - 19:00

Se mere…

Kommende stilhedsretreats

tors 26

Silent retreat – Stable Mind, Open Heart

26. december- 14:00 - 31. december- 11:00
jan 03

Nytårsretreat med stilhed, spa og mindful compassion

3. januar 2020- 15:00 - 5. januar 2020- 15:00
jan 30

Silent retreat – I skovens stille dybe ro

30. januar 2020 - 2. februar 2020
maj 08

3 dage i stilhed med Lise Lotte Trujillo

8. maj 2020 - 10. maj 2020

Se mere…

Footer

Mindfulnessguiden

Kontakt os
Om Mindfulnessguiden
Nyhedsbrev
Privatlivspolitik

For virksomheder

Annoncer
Sponsoreret indhold

Kalender

Om kalenderen
Hjælp til kalenderen
Brugerbetingelser
Opret bruger

Copyright © 2017-2019 Mindfulnessguiden
Denne side benytter cookies Læs mere