Ny dansk forskning viser, at træning i compassion kan hjælpe pårørende til psykisk syge.
Det viser et stort studie med 161 pårørende. Halvdelen deltog i et 8-ugers kursus i compassion og mediterede dagligt derhjemme, mens den anden halvdel var på venteliste.
“Studiet viser, at træning i compassion kan nedsætte de pårørendes risiko for at udvikle stress, angst og depression og øge deres trivsel, siger Nanja Holland Hansen fra Dansk Center for Mindfulness, Institut for klinisk medicin, ved Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen.
Sidste år fik hun publiceret sine resultater i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of the American Medical Association (JAMA). I januar forsvarede hun sin phd-afhandling og kan dermed kalde sig Danmarks første forsker i compassion.
Evnen til at rumme svære følelser
”Compassion er en træning i at være med svære følelser, sine egne og andres. Det er at vende sig mod dem, i stedet for at vende sig væk”, siger Nanja Holland Hansen.
Det er ikke nyt, at vi mennesker har ønsket at træne vores evne til compassion. Det ligger dybt i både buddhismen og i moderne mindfulness-undervisning.
Men som forskningsfelt i Danmark er det et helt nyt område.
”Compassion er at blive opmærksom på sin egen eller andres lidelse – og mærke et ønske eller en motivation til at lindre den lidelse. Det er en form for aktiv medfølelse og en kvalitet, der kan trænes”, siger Nanja Holland Hansen.
LÆS OGSÅ: Hvad er compassion – og hvad skal vi bruge det til?
Program med klassiske øvelser
Nanja Holland Hansen er uddannet psykolog og har været ansat ved Stanford University i USA. Her blev hun uddannet som underviser i det 8-ugers træningsprogram, der hedder CCT (Compassion Cultivation Training).
Træningen består af meditationer, blandt andet loving-kindness-meditation (Metta), hvor du sender gode ønsker til dig selv og andre.
“Da jeg selv begyndte at undervise i CCT-kurset, kunne jeg se, at det havde en effekt, som jeg ikke havde set før og en effektiv virkning. Det ville jeg gerne undersøge bredere”, siger hun.
CCT-kurset har rødder i buddhismen, men er et sekulært program, der er udviklet ved Standford University. Det følger en fast manual, der gør det muligt at undersøge effekterne videnskabeligt.
LÆS OGSÅ: FAQ om compassion-kurset – hvad, for hvem og hvordan?
Pårørende risikerer selv at blive syge
Nanja Holland Hansen valgte at undersøge, om compassion-træning kunne hjælpe pårørende til psykisk syge, fordi det er en gruppe, der har sygdom og lidelse tæt inde på livet. Ofte har deres kære en kronisk sygdom, som både den syge og de pårørende skal lære at leve med.
“I mit arbejde som psykolog var noget at det sværeste at sidde med pårørende til psykisk syge. De vil gøre alt for at hjælpe deres kære og løse deres problemer, så de kan få det godt, men ofte handler de ud fra frygt, vrede, skyld og håbløshed”, siger hun.
Samtidig findes der ikke andre forløb eller tilbud til gruppen af pårørende, hvor der er dokumenteret en god effekt.
”Mange pårørende til psykisk syge bliver selv syge af den belastning, de er udsat for. De har op til 50 procent større sandsynlighed for selv at udvikle depression, angst og stress”, siger Nanja Holland Hansen.
Mindre stress og bedre trivsel
Forsøget blev udført som et RCT-studie (lodtrækningsforsøg), som er den mest solide type af forskning inden for lægevidenskaben.
Halvdelen af de pårørende deltog i compassion-kurset, mens resten indgik som kontrolgruppe og fik kurset tilbudt efterfølgende.
De pårørende der fik tilbudt kurset, trænede compassion i 8 uger. De mødtes med en underviser i en gruppe 2 timer hver uge og trænede desuden 20 minutter hjemme hver dag på egen hånd.
Efter kurset var de pårørendes symptomer på depression, angst og stress markant nedsat, og deres generelle trivsel øget.
I forhold til stress havde forløbet en stor effekt, i forhold til depression og angst en moderat effekt. Efter 6 måneder var effekten mindre, men der var stadig en effekt på alle parametre.
Deltagernes lærte at passe på sig selv
Når deltagerne selv skulle fortælle, hvad de har fået ud af forløbet, sagde mange, at de havde lært at passe bedre på sig selv.
”Der var mange, der opdagede, at deres ønske om at hjælpe deres kære ofte udsprang af frygt. At de konstant var i gang med at løse problemer for at få deres egne svære følelser til at gå væk”, siger Nanja Holland Hansen.
Ved at træne compassion blev de opmærksomme på, at deres forsøg på at undgå smerte ofte skabte mere lidelse.
”De opdagede, at det som de gjorde, ikke altid var hjælpsomt over for deres kære. Nogle gange var det nok bare at være der, uden at skulle gøre en masse”, siger hun.
Ny viden om, hvad der virker
Compassion-kurset indeholder både træning i compassion for sig selv og for andre, mindfulness-træning og træning i regulere sine følelser.
“Der eksisterer meget lidt viden omkring, hvilke mekanismer, der skaber effekten i compassion-interventioner. Så her har vi undersøgt, hvad det er ved træningen, der er den aktive ingrediens. Vi har undersøgt, hvilke dele af træningen, der er med til at nedsætte symptomer på depression, angst og stress hos pårørende”, siger Nanja Holland Hansen.
Hendes undersøgelse viser, at det er mindfulness og compassion for sig selv, der er de aktive komponenter i træningen.
“Det er et rigtigt vigtigt resultat fra studiet, fordi det giver os viden om, hvad det er, der virker. Det kan vi bruge i fremtiden, fx i udformning af nye indsatser. Så ved vi, at vi skal lægge vægt på de to elementer og fx måske mindre på det kognitive element”, siger Nanja Holland Hansen.
Næste skridt er at få det ud til flere
Compassion er stadig et ungt forskningsområde. Så selvom CCT-programmet er det compassion-program, som der er forsket mest i og resultaterne er lovende, er der brug for mere forskning af høj kvalitet.
Med det nye danske studie er der i dag lavet 3 RCT-studier (lodtrækningsforsøg) af CCT-programmet. Der er desuden lavet en række mindre pilotstudier og kvalitative studier.
“Nu ved vi, at compassion-træning har en positiv effekt på pårørendes mentale helbred. Så det næste skridt er, at få det ud som et bredt tilbud, hvilket vi arbejder på sammen med foreningen “Bedre Psykiatri”, siger Nanja Holland Hansen.
Videre forskning
God forskning rejser som regel lige så mange spørgsmål, som det besvarer.
“Et spørgsmål er, om deltagerne fortsatte med at meditere på egen hånd efter de 8 uger eller stoppede de?”, siger Nanja Holland Hansen.
I Nanja Holland Hansens undersøgelse blev der anvendt en passiv kontrolgruppe, som så fik tilbudt kurset efterfølgende. Med en aktiv kontrolgruppe vil man kunne undersøge, om compassion-kurset havde en bedre effekt end andre tilbud.
“Jeg vil gerne undersøge, hvordan det ville se ud med en aktiv kontrolgruppe, der fik tilbudt en anden form for intervention. Og samtidig undersøge om compassion-træningen virker, når det bliver implementet, som et bredere tilbud og med flere forskellige undervisere”, siger hun.
Mere fokus på kroppen
Den nye viden fra studiet og mange års erfaringer med at undervise CCT-kurset, har også ført til ændringer af udformningen af compassion-undervisningen. Strukturen er stadig den samme, men der er foretaget en række tilpasninger.
“En vigtig ændring er, at vi har lagt mere vægt på at få kontakt til kroppen. Vi oplevede, at når vi bad deltagerne lægge mærke til fornemmelser i kroppen, så var der mange, der ikke vidste, hvad det betød. De kunne registrere tanker, men manglende forbindelse til deres krop”, siger Nanja Holland Hansen.
I den oprindelig version af CCT-kurset træner man de sidste uger compassion for alle levende væsner. Den del er taget ud nu.
“De pårørende var mennesker i kronisk sorg, som ikke havde adgang til compassion for sig selv. Så det var ikke meningsfyldt for dem at træne compassion for alle levende væsner”, siger Nanja Holland Hansen.
Compassion-uddannelse i Danmark
Det nye kursus hedder “Træning i Compassion” (CIT) og udbydes af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.
Samtidig er der oprettet en compassion-uddannelse, hvor man kan blive certificeret til at undervise CIT-kurset. Uddannelsen er i særlig grad målrettet sundhedsprofessionelle, pårørende og ledere.
“Compassion-træning er relevant for alle der arbejder med mennesker, fordi der hvor der er mennesker, er der lidelse. Det fantasiske ved compassion-træning er, at vi kan lære at rumme og lindre ikke bare egen lidelse, men også andres lidelse”, siger Nanja Holland Hansen.
Prøv selv
- Du kan selv prøve 7 guidede compassion-øvelser fra det 8-uger lange kursus indtalt af Nanja Holland Hansen. Du finder dem på Dansk Center for Mindfulness website.
- Prøv 4 guidede compassion-øvelser på Psykiatrifondens website.
Læs mere
Du kan læse mere om Nanja Holland Hansens forskning og om compassion her:
- Phd-afhandling: ”Compassion Cultivation Training for informal caregivers of people with a mental illness” (2022) ph.d.-afhandling af Nanja Holland Hansen, som blev forsvaret d. 14. januar 2022 på DPU, København
- Bog: “Compassion – lær at rumme svære følelser” af Nanja Holland Hansen. Find den her (reklamelink)
- Compassion-kurser: