Her er en opsamling fra vores sidste mødegang og en række ressourcer, der kan være en hjælp eller støtte på din vej.
De fem forhindringer
I mindfulness er det vigtigt at kende til det, der udfordrer os, også i forhold til vores praksis.
Vi taler om forhindringer, ikke om fejl. Det er ikke fejl, som vi skal bekæmpe, men psykologiske mønstre, som vi kan lære at genkende og arbejde med.
De må gerne være der. Det afgørende er, om vi opdager dem eller om vi handler på dem i det ubevidste. Når vi opdager forhindringerne og ser dem, som det de er, mister de deres magt over os.
Her kan du læse om fem forhindringer, som mange vil opleve eller kende til. Du kan undersøge det for dig selv. Hvad oplever du i dit liv?
1. Begær
Begæret er en stærk kraft, der kan trække os væk fra det nuværende øjeblik. Fx under en meditation, hvor vi bliver rastløse eller keder os, kommer sindet med forslag til, hvad det hellere vil have eller lave: At se en serie, kigge på telefonen, få løst en opgave, tage en kop kaffe eller en lur.
Sindet rækker ud efter noget, vi ønsker os – det kan være lyst, trang, idéer eller fantasier. Noget som vi gerne vil have og det skal være nu. Begæret søger øjeblikkelig tilfredsstillelse, uden at tage højde for, om handlingen stemmer overens med vores værdier eller langsigtede mål.
Det kan være stort eller småt: noget der er sjovere, mere underholdende eller behageligt, end det der foregår i øjeblikket.
2. Aversion/Modstand
Modstand opstår, når sindet forsøger at undgå noget ubehageligt eller trække sig væk fra noget. Det kan være tilstande af vrede, smerte, frustration, modvilje eller kedsomhed. Vi forsøger ofte at skubbe det væk – både fysiske og mentale ubehag.
Det er ofte lettest at få øje på vores aversion i forbindelse med fysiske smerter, men det kan også være ubehagelige tanker eller følelser. Ofte vil vi reagere med modvilje, frygt, frustration og utålmodighed. Vi kæmper imod ubehaget, spænder op og kan ende med at forstærke ubehaget.
Fx når vi under en meditation oplever kropssmerter eller uro, kan vi opleve modvilje og frustration. Måske vi automatisk rejser os og forlader meditationen uden bevidst at have valgt det. Eller vi bekæmper ubehaget ved at spise søde sager, tænde for TV’et eller tjekke sociale medier.
Ved at opdage og blive bevidste om modstanden, kan vi begynde at arbejde med den i stedet for at lade den styre os.
3. Sløvhed og døsighed
Sløvhed kan opleves som træthed, døsighed eller en fornemmelse af at være bedøvet, lammet eller at sindet “synker”.
Vi har ikke mange øjeblikke i vores liv, hvor vi virkeligt slapper af – så når vi er stille, vil vi tit opdage at vi er trætte og udmattede.
Døsighed og sløvhed også være en måde at lukke bevidstheden ned på. Det kan forekomme, hvis der er vanskeligheder og udfordringer, som vi ubevidst ikke ønsker at forholde os til. Hvis der er ubehageligt forbundet med at være bevidst nærværende, kan det være at behageligt alternativt at døse hen eller falde i søvn.
Igen handler det om, at blive opmærksom på forhindringen. Hvis du bliver døsig under en meditation, kan du prøve at rejse dig op eller bevæge dig.
4. Rastløshed
Rastløshed kommer ofte til udtryk som bekymringer, tankemylder, ængstelse eller en følelse af uro. Sindet er hvileløst og hopper fra tanke til tanke. Rastløshed kan også være en forhindring, når vi prøver at falde i søvn.
Koncentration er en modvægt til rastløshed. Hvis du opdager, at du er rastløs, kan du eksperimentere med at vælge et mere snævert fokus. Fx fokusere på åndedrættet ved næseborene eller maven, der hæver sig. Måske kan du lægge en hånd på maven og mærke den fysiske fornemmelse af maven, der løfter og sænker sig. Du kan også lave gående meditation eller yoga, hvor der er en fysisk forankring i kroppen.
5. Tvivl
Tvivl viser sig som tøven, usikkerhed, forvirring og ubeslutsomhed. Vi begynder at stille spørgsmål ved vores praksis og os selv:
Skal jeg lægge mig ned eller måske hellere lave yoga? Skal jeg meditere, eller er det bedre at gøre noget andet? Virker det overhovedet? Måske burde jeg hellere gå i fitness?
Hvis vi har travlt eller føler os trætte, kan tvivlen let føre til, at vi helt dropper vores praksis.
Disciplin, fællesskab og inspiration
For at arbejde med de fem forhindringer kan du finde støtte i disciplin, fællesskab og inspiration:
- Disciplin: Tag en beslutning om at praktisere og gør det, selv når det føles svært. Bliv ved med at genbesøge din intention med at praktisere, særligt de dage, hvor det ikke er behageligt. Hvorfor er det, at du sidder her på puden? For at blive en bedre forældre? For at være mere glad? For at kunne hjælpe andre?
Det kan også være en støtte at opbygge rutiner i forhold til din praksis. Det kan fx være at meditere på et bestemt tidspunkt på dagen og måske have et særligt sted i hjemmet til din praksis. - Fællesskab: At meditere sammen med andre er en af de bedste måder at styrke sin motivation og få støtte. Det kan være i en meditationsgruppe, der mødes fysisk eller et online fællesskab. Det kan også være i form af stilhedsdage eller retreats.
- Inspiration: Bliv ved med at lære nyt, fx gennem bøger, kurser eller samtaler, for at holde din praksis frisk og levende.
Støtte og inspiration
Her er en række ressourcer, der kan være en hjælp eller støtte på din vej.
Meditationsgrupper
Jeg vedligeholder løbende en oversigt over meditationsgrupper her:
Find en meditationsgruppe – online eller i København
Kurser og retreats
På Mindfulnessforeningen.dk prøver vi at samle mindfulness-kurser og retreats fra hele landet:
Du kan også finde retreats hos Dansk Center for Mindfulness:
Guidede meditationer
Du finder alle meditationerne fra MBSR-kurset her på mit website. Her vil jeg også fremover lægge nye meditationer ind.
På Dansk Center for Mindfulness findes også en stor samling med mange fine guidede meditationer.
Bøger og apps
Her er link til tre bøger om mindfulness, der har min varmeste anbefaling.
- Lev med Livets Katastrofer af Jon Kabat-Zinn
- Bliv hel af Saki Santorelli
- Lige meget hvor du går hen er du der af Jon Kabat-Zinn
Du kan også finde inspiration i artiklerne her:
Nyhedsbrev og SoMe
Hvis du vil følge med i, hvilke kurser jeg udbyder, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev.
Du kan også følge min profil på LinkedIn eller Instagram.
At bygge et bål
af Judy Sorum Brown
Det, der får et bål til at brænde,
er luften imellem brændestykkerne
Mellemrum af luft
For meget af det gode,
for mange brændestykker
pakket for tæt,
kan slukke flammerne
næsten så sikkert som en spand
med vand ville.
Så at bygge bål
kræver opmærksomhed
på både mellemrum
og på brænde.
Når vi har lært at skabe mellemrum –
på samme måde som vi har lært at stable brændestykker –
kan vi begynde at se
at det både er brænde –
og fraværet af brænde –
der gør et bål muligt.
Vi behøver kun lige så let
at lægge et stykke brænde på
en gang imellem.
Et bål brænder godt,
fordi der er mellemrum
med plads og åbninger
hvor flammerne
– der allerede ved hvordan de vil brænde –
kan finde deres vej.