Hvad kan mindfulness bruges til, hvis jeg ikke lider af stress? Og hvordan finder jeg motivationen til at gå i gang?, spørger 24-årige Ninna.
Du kan læse hele hendes spørgsmål og svaret fra MBSR-lærer Rikke Lauritzen her:
SPØRGSMÅL:
Jeg hører fra flere sider meget positivt om mindfulness fra folk, der bruger det til at håndtere arbejdsrelateret stress.
Jeg kan også se fornuften i at skifte bekendtskab med fænomenet, inden det lige pludselig går galt. Men jeg har svært ved at komme igang. Det er svært at finde motivationen, når jeg ikke føler, at jeg står overfor et aktuelt problem.
Hvordan kommer jeg i gang? Og hvad vil jeg føle, at det giver mig, når det ikke er et spørgsmål om stressbekæmpelse?
Hilsen Ninna, 24 år.
SVAR:
Kære Ninna
Tak for dit spørgsmål om hvad mindfulness kan bruges til, hvis man som dig ikke kæmper med stress. Du er også nysgerrig på, hvordan du kan motivere dig selv til at praktisere det.
Du er sikkert ikke den eneste, der forbinder mindfulness med stressreduktion. Mindfulness har fået sin primære udbredelse i Vesten i forbindelse med behandling og forebyggelse af stress.
Ikke desto mindre er det vigtigt at slå fast, at mindfulness ikke er en ”metode” der er ”opfundet” til at bekæmpe stress.
LÆS OGSÅ: Kan mindfulness hjælpe på eksamensangst og stress?
Mindfulness som redskab til stressreduktion
En amerikansk molekylærbiolog ved navn Jon Kabat-Zinn skabte i 1979 det kendte 8 ugers forløb i ”Mindfulness-baseret stressreduktion” (MBSR). Her blev mindfulness anvendt som et redskab til stressreduktion.
Han var selv en passioneret udøver af meditation og yoga, og ville introducere et ”program” der kunne reducere lidelse, herunder stress. Det fik han som den første indført på universitetshospitalet i Massachusetts.
Stress forstået som alle livets udfordringer
Når vi taler om stress i dag, mener vi ofte “den stress, der gør os syge”. Jon Kabat-Zinns egen definition af ”stress” er dog langt bredere end det. For ham handler det om hele vores liv med alle dets udfordringer. Det som han kalder ”Livets katastrofer”.
Jon Kabat-Zinns videnskabelige tilgang til mindfulness gjorde det mere kendt og udbredt i Vesten. Før det har mindfulness i århundreder været en religiøs og spirituel praksis i Østen, som en måde at stilne sindet og udvikle indsigt, kærlighed og medfølelse. I dag er det blevet kendt og tilgængeligt for alle, i en ikke-religiøs version.
LÆS MERE: Lev med livets katastrofer af Jon Kabat-Zinn
En naturlig kompetence
I virkeligheden er mindfulness en naturlig kompetence, som vi alle har med os fra fødslen. Det har vi, fordi vi er mennesker med en krop og et sind, som vi oplever verden ud fra. Igennem kroppen sanser vi. Det vi sanser opleves gennem fortolkninger, følelser og tanker, og skaber vores virkelighed.
Som mennesker har vi den særlige evne til at være opmærksomme på det, som vi oplever. Vi kan tilmed være opmærksomme på, at vi ER opmærksomme på det, som vi oplever. Det er det, som man kalder meta-kognition. Det er en enestående evne, vi kan bruge som en vigtig ressource i vores liv. Ikke kun som hjælp-til-selvhjælp, når vi fanges i stress, men også meget bredere, når vi oplever besværligheder.
At kunne ”stoppe-op” og trække vejret med opmærksomhed på krop, tanker og følelser, kan være en måde at finde indre ro. Det er en måde at genfinde sit overblik og derfra kunne træffe fornuftige beslutninger.
Positiv effekt på vores fysiske, psykiske og sociale trivsel
Gennem neurovidenskabelige forsøg ved man, at både hjernen, nervesystemet og hele kroppens immunforsvar har stor gavn af, at man bringer kroppen og sindet sammen i en periode med fuld opmærksomhed og nærvær. Når det trænes vedvarende, har det en stor positiv effekt både på vores fysiske, psykiske og sociale trivsel.
Når vores krop og sind falder til ro, bliver vi opmærksomme på, hvordan vi selv har det. Samtidig bliver vi også mere opmærksomme på, hvordan andre har det. Det skaber et miljø hvor der er plads til mere venlighed og medfølelse.
Mindfulness er gratis og kan læres af alle
Det vil sige, at Mindfulness kan fremme sundhed, trivsel og et mere venligt miljø, gennem mere ro, nærvær og samhørighed. Derudover har det den store fordel, at det er gratis. Det er en medfødt kvalitet, der kan læres af alle. Det kan være starten på en livslang rejse i vores eget indre og ydre liv, hvor der gennem nærværet kan opleves mere glæde og livskvalitet.
Mindfulness er at være til stede øjeblik for øjeblik, med en ægte nysgerrighed, et minimum af vurderinger og stræben efter at tingene skal være på en bestemt måde. At være tilstede med en åbenhed, accept og fleksibilitet og en venlig og medfølende indstilling til sig selv og andre. Det kan blive en måde at leve på, der hele tiden åbner nye oplevelser, der gør livet interessant, foranderligt og måske også lidt magisk.
LÆS OGSÅ: Hvorfor er der så mange digte i mindfulness?
Styrker samvær og kommunikation med andre
I min egen mindfulnessklinik kommer der mennesker i alle aldre og køn, der ønsker at lære mindfulness. Nogle ønsker at forebygge og behandle stress eller andre fysiske, psykiske og mentale lidelser. Andre kommer for at få redskaber der kan bruges i samværet og kommunikationen med andre. Det kan både være i parforholdet, i familien, på arbejdspladsen eller i skolen.
Mindfulness kan læres af alle, også børn og unge, men måden er forskellig og skal tilpasses. At lære, hvordan du bruger din evne til opmærksomhed og nærvær, kan gøre dig til ”herre i eget hus”. Det er en rigtig god evne gennem hele livet. Ikke for at undgå kriser, da det er gennem kriser, at vi også har mulighed for at få den største læring og udvikling i livet. Men det kan give dig en balance og autencitet i dig selv, så du kan være et menneske andre kan spejle sig positivt i.
Jeg håber, at du har fået svar på dit spørgsmål og måske kan finde ind til din helt egen personlige motivation og intention med at praktisere mindfulness. Ikke fordi du nødvendigvis har hørt det er godt, men fordi det giver DIG selv mening i DIT liv. Vi kan udvikle nærvær på mange forskellige måder, men her har vi en praksis tilgængelig, hvis vi ønsker det.
Med de allerbedste ønsker til dig,
Rikke Braren Lauritzen
LÆS OGSÅ: Se Rikkes profil, kurser og retreats
Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Skriv til brevkassen
I Mindfulnessguidens brevkasse kan du få svar på dine spørgsmål om mindfulness. Spørgsmålene bliver besvaret af en række mindfulness-lærere, der alle har en stor viden om mindfulness inden for forskellige områder.
Du kan sende dit spørgsmål anonymt til Mindfulnessguidens brevkasse her