Leder du efter gode bøger om mindfulness på dansk? Der er skrevet rigtig, rigtigt mange bøger om mindfulness og efterhånden også på dansk.
Så hvor skal du begynde, hvis du gerne vil læse en god introduktion til, hvad mindfulness er?
Her får du en liste med 10 virkeligt gode bøger om mindfulness, der alle skrevet på dansk eller oversat til dansk. Hvis du ikke har læst dem, er det et godt sted at starte.
Alle de 10 bøger tager udgangspunkt i en moderne, sekulær form for mindfulness, som der fx undervises ud fra i de evidensbaserede MBSR og MBKT-programmer.
1. Lev med livets katastrofer
Forfatter: Jon Kabat-Zinn
Udgivelsesår: 2014
Antal sider: 696
Om bogen:
- Jon Kabat-Zinn er manden bag mindfulness, som vi kender det i Vesten. Derfor er hans bøger et godt sted at starte, hvis du vil vide mere om mindfulness og MBSR-programmet.
- “Lev med livets katastrofer” er et hovedværk, når det kommer til litteratur om mindfulness. I 2014 blev den udgivet igen på dansk i en opdateret udgave, der blandt andet beskriver forskningen i mindfulness de sidste 30-40 år.
- Bogen er et godt sted at starte, hvis du intet kender til mindfulness og måske er skeptisk overfor, hvad det er. Kabat-Zinn beskriver selv, at han med bogen har forsøgt at gøre mindfulness tilgængelig for almindelige mennesker, så det hverken virkede mystisk eller buddhistisk, men fornuftigt.
- Bogen kan bruges som selvhjælpsbog. Den beskriver meget detaljeret, hvordan du kan bruge mindfulness til at håndtere stress, smerte og sygdom ved at følge MBSR-programmet. I bogen finder du både en del oplysninger om stress og grundige anvisninger til, hvordan du kan komme i gang med at meditere.
Læs hele min anmeldelse og få link til et prøve-kapitel af bogen her:
Anmeldelse: Lev med livets katastrofer.
2. Mindfulness
Forfatter: Lone Overby Fjorback
Udgivelsesår: 2011
Antal sider: 164
Om bogen:
- Forfatteren er læge i psykiatri og leder af Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet. Hun har blandt andet forsket i, hvordan mindfulness virker i forhold til psykisk sygdom og har selv mange års erfaring med meditation, også som underviser.
- Bogen gennemgår konkrete øvelser, der kan hjælpe dig, så de negative tanker og følelser ikke bliver til selvforstærkende onde cirkler. Du lærer at træne din opmærksomhed, bliver mere rummelig over for dine følelser og lærer at mærke din krop.
- Der følger en cd med bogen med guidede øvelser, indtalt af Lone Overby Fjorback.
3. Ind i Mindfulness
Forfattere: Eve Bengta Lorenzen & Stine Reintoft
Udgivelsesår: 2010
Antal sider: 192
Om bogen:
- Eve Bengta Lorenzen er en af pionererne inden for mindfulness i Danmark. Hun er uddannet MBSR-instruktør hos Jon Kabat-Zinn, og Saki Santorelli ved University of Massachusetts. Stine Reintoft er uddannet psykolog.
- Bogen giver en god og lettilgængelig introduktion til mindfulness, og sætter fokus på de vilkår, det moderne menneske lever under, herunder stress. Bogen beskriver mindfulness som tilstand, som teoretisk begreb og som psykologisk retning.
- Der er fokus på at opbygge en praksis i hverdagen. Du får værktøjer til, hvordan du helt konkret kan træne dine evner i opmærksomt nærvær på jobbet og hjemme.
4. Mindfulness – manual til træning i bevidst nærvær
Forfattere: Jacob Piet, Morten Sveistrup Hecksher og Louise Kronstrand Nielsen
Udgivelsesår: 2010
Antal sider: 240
Om bogen:
- Jacob Piet er psykolog, ph.d. i mindfulness og forsker ved Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.
- Bogen indeholder et træningsprogram, der er meget konkret og består af 8 sessioner med øvelser og meditationer.
- Den hjælper dig til at integrere mindfulness i hverdagen. Med bogen får du forslag til, hvordan mindfulness kan anvendes i konkrete hverdagsituationer og hvordan du kan fastholde din praksis.
Bogens sidste del giver indblik i den teoretiske og empiriske baggrund for mindfulness og henvender sig primært til dem, der vil anvende mindfulness professionelt. Men resten af bogen er i mindst lige så høj grad relevant for dig, der gerne vil i gang med at træne mindfulness selv.
Læs et uddrag af bogen her (Google Books)
5. Mindfulness arbejdsbog – et 8-ugers forløb i udvikling af bevidst nærvær
Forfattere: Zindel Segal, John Teasdale & Mark Wiiliams
Udgivelsesår: 2014
Antal sider: 272
Om bogen:
- Forord af Jon Kabat-Zinn og danske Jacob Piet. Sidstnævnte har også indtalt de danske mindfulnessøvelser.
- Et seriøst alternativ, hvis du ikke har mulighed for at følge et kursus. Der er lagt op til, at du skal bruge bogen i en periode på 8 uger, hvor du følger et velafprøvet program med daglige øvelser. Bogen bygger på det forskningsbaserede MBKT-program (mindfulness-baseret kognitiv terapi), som har vist sig at have en effekt på stress, angst og depression.
- Et kapitel i ugen. Først kan du læse et par baggrundskapitler om, hvad mindfulness er, og derefter læse et kapitel i ugen, med tilhørende refleksionsopgaver og øvelser. Der følger guidede mindfulnessøvelser med på en cd.
Programmet anbefaler, at du sætter en time af om dagen seks dage i ugen i de 8 uger. Så det vil lige som de fleste andre mindfulnessforløb kræve, at du vælger nogle andre ting fra i dit liv.
Du kan læse et uddrag af bogen hos Akademisk Forlag:
Gå til Akademisk Forlags website
Du kan også downloade bogen meditationer hos Akademisk Forlag:
Download meditationer og øvelser
6. Mindfulness for begyndere
Forfatter: af Jon Kabat-Zinn. Oversat af og med øvelser indtalt af Jacob Piet
Udgivelsesår: 2016
Antal sider: 202
Om bogen:
- En lettilgængelig og inspirerende introduktion til mindfulness af Jon Kabat-Zinn. Hvis de knap 700 sider i “Lev med livets katastrofer” er for voldsomt, så læs den her i stedet.
- En bog, du kan læse, som du selv vil. Enten som en samling af refleksioner og praktiske øvelser, som du kan afprøve i vilkårlig rækkefølge. Eller du kan læse den fra ende til anden. Eller du kan læse en bid hver dag, som inspiration til din mindfulness-praksis. For bogen er bestemt også værd at læse, selvom du har mange års erfaring med mindfulness.
Læs et uddrag af bogen her (Gyldendal)
7. Må jeg hjælpe dig? – fri af depression
Forfatter: Lone Overby Fjorback
Udgivelsesår: 2015
Antal sider: 219
Om bogen:
- Forfatteren er læge i psykiatri og forsker i mindfulness ved Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.
- Bogen henvender sig til alle depressive og deres pårørende. Den er relevant, uanset om du er bange for, om du har en depression eller hvis du er på vej op igen efter en sygemelding.
- Den ligger vægt på medicin, kærlighed og mindfulness. Medicin, fordi det kan være nødvendigt. Kærlighed – for det har vi alle brug for. Og mindfulness, fordi det kan lære dig at tage imod livet igen. Ved hjælp af yoga og meditation kan du komme i kontakt med din krop og sind igen, en kontakt, der kan være blevet helt slukket for under depression eller stress.
8. Fra krise til kærlighed
Forfattere: Eve Bengta Lorenzen
Udgivelsesår: 2013
Antal sider: 209
Om bogen:
- Bogen tager udgangspunkt i Lorenzens arbejde med hospitalspatienter med smerte og kritiske sygdomme på Rigshospitalet, men kan sagtens læses af en bredere gruppe.
- Det er ikke en teoretisk fagbog, men en bog, der taler til hjertet. Der bliver lagt vægt på medfølelse, accept og omsorg for sig selv. Hele tiden med fokus på kroppen.
- Den viser, hvordan du finder vej til dig selv, uanset om du er ramt af sygdom eller ej. Læs bogen, hvis du gerne vil læse om emner som at acceptere det svære, modstand, tillid, at behandle sig selv med kærlighed og venlighed, at give slip på sine forestillinger.
Der medfølger en cd med guidede meditationer.
9. Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed
Forfattere: Jon Kabat-Zinn, Zindel Segal, John Teasdale & Mark Wiiliams
Udgivelsesår: 2008
Antal sider: 252
Om bogen:
- En selvhjælpsbog om mindfullness og depression. Den egner sig særligt til mennesker med let depression, og mennesker der føler sig nedtrykte/triste. Metoden kombinerer kognitiv terapi med mindfulness.
- Bogen er skrevet af fire af de mest fremtrædende forskere inden for nyere udvikling af kognitiv terapi og meditation. Med bogen her samles de om at give redskaber til at afhjælpe gentagende depressioner og angstperioder med udgangspunkt i videnskabeligt validerede metoder.
- En meget grundig og saglig bog, med en del tekst på siderne, men godt skrevet og let læst. Den er fyldt med forslag til meditationer og selvhjælpsøvelser og du bliver ført fra trin til trin.
- Bogen lægger op til at arbejde med mindfulness i et otte ugers forløb. Hvis du ikke har mulighed for at deltage i et mindfulness-kursus, er denne bog et godt alternativ.
Den medfølgende cd med guidede meditationer er udarbejdet af Jon Kabat-Zinn og indtalt af den danske psykolog Antonia Sumbundu.
10. Lige meget hvor du går hen, er du der
Forfattere: Jon Kabat-Zinn
Udgivelsesår: 2013
Antal sider: 301
Om bogen:
- Den giver en hurtig og nem adgang til det væsentlige i opmærksomhedsmeditation og dens anvendelsesområder. Bogen er let og overskuelig at læse.
- En bog til dig, der ikke ønsker at give sig i kast med et egentligt undervisningsforløb, men som er nysgerrig og har lyst til selv at stykke tingene sammen ud fra inspiration og forslag.
- En bog til dig, der ikke nødvendigvis står midt i en livskrise og er ramt af stress, smerter eller sygdom. Men måske bare er nysgerrig efter, om mindfulness har noget at tilbyde dig.
Læs hele min anmeldelse her og få link til et prøve-kapitel:
Anmeldelse: Lige meget hvor du går hen, er du der
Flere gode bøger om mindfulness på dansk
Der er mange flere gode bøger. Her er nogle af dem:
- Forelsket i verden af Yongey Mingyur Rinpoche
- Mindfulness på fire poter
- Bliv Hel af Saki Santorelli
- At leve smukt af Pema Chödrön
- Sårbarhed af Eve Bengta Lorenzen
- Når verden bryder sammen af Pema Chödrön
- Veje til frygtløshed af Pema Chödrön
- Glæden ved at være til af Yongey Mingyur Rinpoche
- Mindful spisning af Uffe Damborg Per Brændgaard
- Børn i balance af Eline Snel
- Find hjem til dig selv – 108 lektioner i mindfulness af Jon Kabat Zinn
- Lad alt blive din læremester – 100 lektioner i mindfulness af Jon Kabat Zinn
- Mindfulness – en guide til at finde fred i en hektisk verden af Mark Williams