Hvad er den perfekte gave til den, du elsker?

Et smykke? Noget at spise eller drikke? Blomster eller måske en spændende oplevelse?

Ofte bruger vi lang tid på at udtænke den rigtige gave til dem, som vi holder af.  Måske har vi sparet op for at få råd eller vi bruger mange timer på at planlægge noget helt specielt.

Det er der ikke noget galt i. Men her får du et andet bud på en smuk gave, som du kan give den, som du elsker: Din fulde opmærksomhed og tilstedeværelse. Det er en gave, som du kan begynde at øve dig i at give hver dag – og Valentinesdag kan være ligeså god, som alle andre dage.

Så her kommer en lille guide til, hvordan du giver årets gave til Valentinesdag: Din fulde opmærksomhed i 10 minutter.

LÆS OGSÅ: Oversigt over alle MBSR-kurser i Danmark i 2018

Det mest dyrebare, vi kan give andre, er vores tilstedeværelse

 “Den mest dyrebare gave, som vi kan give andre, er vores tilstedeværelse. Når vi med opmærksomt nærvær omfavner dem, vi elsker, vil de blomstre”, siger Thich Nhat Hanh.

Det er meget lettere sagt end gjort. De fleste oplever dagligt at tale med folk, der har et fraværende udtryk i ansigtet og i virkeligheden er optaget af noget helt andet. Måske kigger de skiftevis på dig og på deres telefon. Fysisk er de tilstede, men de er et andet sted i tankerne.

Vi har også alle prøvet det modsatte. At vores kæreste, vores venner eller vores børn taler til os, mens vi selv er væk i tankerne. At vi, uden at lytte rigtigt, svarer eller nikker fraværende til deres ord.

Men hvad gør man så? Hvordan træner vi at være virkeligt tilstede sammen med dem, som vi holder af? Her er en række gode råd:

Start med 10 min om dagen

At være tilstede med nærvær og opmærksomhed i en samtale er ikke spor let. Det er heller ikke en erstatning for en formel meditationspraksis, så hvis det er for svært, så vælg i stedet en siddende meditation i rolige omgivelser eller en bodyscan-meditation.

Du kan vælge at bruge 10 minutter hver dag på at være opmærksom og nærværende i en samtale. Hvert døgn har 1440 minutter, så beslut dig for, at du vil give 10 af dem som en gave. Her til Valentinesdag kunne det være til din kæreste eller ægtefælle, men ellers kan det også være til dit barn, din ven eller kollega.

Det kan også være en telefonsamtale, hvor du ringer op til din mor og virkeligt lytter til, hvad hun fortæller i de første 10 minutter.

 1. Sæt en intention om at være opmærksom på personen, som du taler med og vælg, hvornår de 10 minutter skal foregå. Du kan eventuelt sætte et ur, så du ved, hvornår tiden er gået.
 2. Se på personen, mens han eller hun taler.
 3. Lyt til personens ord. Forsøg at lytte fremfor at gå i gang med at formulere dit næste svar.
 4. Læg nøje mærke til personens kropsbevægelser og ansigtsbevægelser i de 10 minutter.
 5. Hver gang din opmærksomhed forsvinder ud i tanker – for det gør den – så registrer, hvad du blev optaget af. Vend så tilbage til at lytte med fuld opmærksomhed. Præcis som hvis dit meditationsobjekt var dit åndedræt.

LÆS OGSÅ: Skriv til mindfulnessguidens brevkasse

Registrer dine tanker

Forsøg at lægge mærke til de tanker og følelser, der opstår, mens du lytter i de 10 minutter. Ofte vil der være mange dømmende og vurderende tanker. Vi er som regel i fuld gang med at evaluere samtalen og vores samtalepartner undervejs.

Typiske tanker og følelser kan for eksempel være:

 • du er gået i gang med at udforme det svar, som du selv vil sige om lidt
 • du tænker på noget helt andet, måske dit arbejde eller aftensmaden
 • du føler dig utålmodig, du bliver begejstret, træt, glad, vred eller samtalen keder dig
 • du tænker på, hvad du selv ville have gjort, for at kunne give et godt råd om lidt
 • du sammenligner med noget, som du tidligere har oplevet
 • du tænker på, hvordan du kan sige noget klogt eller hvordan du kan få ret

Det lyder måske som en simpel ting, men at øve sig i at være fuld ud tilstede kan øge kvaliteten af vores relationer. Det kan være noget af det mest udfordrende, men at give din opmærksomhed er en smuk gave – måske årets gave til Valentinesdag?

Glædelig Valentinesdag!

LÆS OGSÅ: 10 gode bøger om mindfulness på dansk