Hvordan lærer jeg at stoppe op og være mindful i løbet af dagen?, spørger 58-årige Hanne, der har en meditationspraksis hver morgen.
Læs hele spørgsmålet og svaret fra MBSR-lærer Eve Bengta Lorenzen.
SPØRGSMÅL
Jeg laver siddende meditation eller mindful yoga en halv time hver morgen, inden jeg tager på arbejde. Det er en stor hjælp for mig, at det er samme tid hver dag. På den måde skal jeg ikke “diskutere” med mig selv, om jeg har tid eller lyst til.
Til gengæld “diskuterer” jeg hver eneste morgen, om jeg skal lave siddende meditation eller yoga. De fleste dage vælger jeg siddende meditation. Er det nogen gode råd til, hvordan det er bedst at håndterer den problemstilling? Jeg har svært ved at mærke, hvad der er bedst for mig den enkelte morgen.
Og måske hænger det sammen med mit andet spørgsmål:
Har I nogle gode råd til, hvordan jeg får mindfulness mere integreret i min hverdag? Jeg har overvejet, om jeg skal sætte en alarm på min mobiltelefon nogle gange om dagen, så jeg minder mig selv om at stoppe op. For jeg husker det næsten aldrig af mig selv.
Med venlig hilsen Hanne
SVAR
Kære Hanne
Det er dejligt, at du tager dig tiden til daglige øvelser og at du er bevidst om at stoppe op i løbet af dagen. Det lyder som om, at dit ønske er oprigtigt og at du gør en seriøs indsats.
Nu ved jeg jo ikke, om du laver guidede øvelserne eller om det er på egen hånd. Men under alle omstændigheder kunne der være noget ved måden, du praktiserer på, som måske spænder ben for at mindfulness ’kommer mere på banen’ gennem dagen.
Det er ikke ualmindeligt, at der i vores praksis sniger sig dømmen eller en anstrengelse ind. I stedet for at være venlige og overbærende med os selv, kan vi komme til at ærgre os over, at der for eksempel er mange tanker. Eller vi kan ægre os over, at vi stresser i løbet af dagen, når vi nu burde vide bedre.
Vis omsorg for dig selv
Jeg vil derfor anbefale dig at fokusere på omsorgen for dig selv. Start allerede om morgenen inden du står op med at et par dybe vejrtrækninger. Du kan måske lægge hånden på hjertet eller maven og ånde ind med en venlig sætning. Det kan være ”jeg er her med dig” eller ”det er ok”.
Fortsæt derefter med din halve times praksis. Det er en god strategi at lægge en fast plan for en længere periode ad gangen (for eksempel en måned eller to). Hvis der så er morgener, hvor det er tydeligt for dig, at der er brug for en anden øvelse end den planlagte, kan du bevidst vælge at give ind til det.
Eller du kan bevidst eksperimentere med at holde planen og se hvad der så sker. Det vigtige er her, at du finder ind i en både venlig og undersøgende tilgang, snarere end at skulle gøre det ’helt rigtige’.
Stop op – med venlighed
Når du stopper op i løbet af dagen, kan du lade venligheden være det vigtigste. Du kan lave den samme lille øvelse som om morgenen og stoppe op med en venlig sætning til dig selv.
Og ja, det kan være en god idé at bruge en app på telefonen, der kan minde dig om at stoppe op. Forsøg også at tage lidt tid alene i frokostpausen, så du har et fast tidspunkt på dagen, hvor du lander dig selv.
Tag dig generelt tid til at mærke, hvad der er brug for af omsorg. Måske nogle ture i skoven, en aften på sofaen eller en flødeskumskage.
En organisme under pres, har ikke brug for mere pres
Du kan eksperimentere med i en periode at tillade dig at gøre ting, der vækker glæde, uden at du behøver at vurdere, om det er sundt eller usundt, rigtigt eller forkert.
Det er en god måde at lade kroppen komme til orde på og derved nyde at tage mindfulness til sig.
En organisme, der er under pres, har ikke brug for mere pres. Det er vigtigt at lade mindfulness være noget, der støtter os og vækker vores nysgerrighed. Det vigtigste i træningen er at opdage betydningen af at være opmærksom med mildhed mod os selv.
Med ønsker om lethed og glæde
Eve