Hvordan holder jeg fast i at meditere på rejser med mit arbejde?, spørger 40-årige Line.
Læs svaret fra MBSR-lærer og læge Tove Hansen her:
SPØRGSMÅL
Når jeg mediterer hjemme i vante rammer, fungerer det fint for mig. Men jeg rejser meget med arbejdet, og har svært ved at blive i rytmen i en omskiftelig hverdag med omskiftelige omgivelser – og det er jo ellers der, jeg nok mangler det mest.
Hvordan holder jeg fast i at meditere på rejser? Har I nogle gode råd?
Hilsen Line, 40 år
SVAR
Tak for din mail, hvor du skriver, at når du mediterer hjemme i vante rammer fungerer det fint, men på rejser med arbejdet er det svært.
Umiddelbart tænker jeg, at du måske har oplevet vanskeligheder de første gange på grund af nye lyde, lysindfald, anden siddestilling og masser af nye input.
Det er meget forståeligt og tit får vi så lavet en slags forventning om, at næste gang vi er i samme situation, vil det være på samme måde.
Tanker og følelser i meditationen
Sindet har det med at skabe konstruktioner – det vil sige fastlåste mønstre – og når vi har mærket noget én gang, bliver det lig med altid.
“Det er også fordi…..” ” Sådan er jeg bare….” ” “Det vil altid være sådan….”
Den type af mønstre kan have en selvforstærkende effekt, men hvis vi bliver opmærksomme på dem, kan de ændres.
Prøv med nysgerrighed – og venlighed – at lægge mærke til hvilke følelser og tanker der dukker op næste gang, du sætter dig på puden. Blot det at registrere – uden at dømme – vil ofte tage energien ud af forstyrrelserne og dermed kan du vende tilbage til meditationen.
LÆS OGSÅ: Oversigt over MBSR-kurser i Danmark
Egenomsorg – pas på dig selv
Samtidig er det jo stadig vigtigt at passe på sig selv – både derhjemme og på arbejde – og for dit vedkommende således også på arbejdsrejser.
Det kan være en en udfordring, hvis din døgnrytme bliver anderledes og mere uforudsigelig. Måske du også presser dig selv mere end normalt, både med arbejde og sociale arrangementer.
Mange har et fast tidspunkt, hvor de mediterer. Hvis du har det, kan det være en udfordring, hvis du på en arbejdsrejse er “på” det meste af tiden og måske deltager i sociale arrangementer om aftenen. Det er svært at komme op og passe sin praksis kl. 6, hvis du har været sent ude aftenen før eller siddet og forberedt et oplæg.
Ligesom derhjemme handler det om egenomsorg (= priotering). Så måske skal du nogle gange gå tidligt hjem? Eller måske ligefrem sige nej tak til et arrangement og få hvilet? Eller forsøge at meditere i løbet af dagen?
LÆS OGSÅ: 6 gratis mindfulness-apps på dansk
De ydre omstændigheder
Endelig kan du forsøge at optimere de ydre omstændigheder, der påvirker dine sanser:
- Ørepropper: Måske rejser du i forvejen med ørepropper og sovemaske? Det kan jo fint bruges til at reducere fremmede lyde og lysindfald.
- Pude: Hvis du bruger en pude derhjemme, kan du måske medbringe den, så din siddestilling er uændret.
- Tørklæde: Du kan bruge et bestemt tørklæde/sjal til at have på, når du mediterer både derhjemme og på rejsen. På den måde indstiller du kroppen på, hvad der nu skal ske.
- Klokke: Endelig kunne du finde en tempelklokke eller anden behagelig lyd på din telefon, som du starter og slutter meditationen med, både derhjemme og på dine rejser.
God rejse.
Venlig hilsen
Tove
LÆS OGSÅ: 5 gode meditationsstillinger – find den rigtige for dig
Om Tove Hansen
- Baggrund: Tove Hansen er uddannet læge og har i 35 år været praktiserende læge med egen praksis i Hadsten. Siden 1967 har hun haft egen yoga- og meditationspraksis. Hun er uddannet MBSR-lærer fra Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet og har en 2-årig uddannelse i kognitiv terapi. Hun afholder MBSR-kurser, månedlige opfølgningshold og retræter hos Bangholm Klinikken.
- Særlig viden om: Mindfulness i forhold til sundhed, sygdom og andre emner, hvor hendes baggrund som praktiserende læge er særligt relevant.
Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Skriv til brevkassen