Hvordan holder jeg bedst styr på tiden, når jeg mediterer?, spørger 47-årige Helle. Læs hele hendes spørgsmål og svaret fra MBSR-lærer og læge Tove Hansen her:
SPØRGSMÅL:
Når jeg mediterer, sætter jeg en alarm på min telefon til at ringe efter for eksempel en halv time. Typisk vil jeg efter et stykke tid begynde at tænke på, hvor lang tid der er gået.
Har I nogen råd til hvordan jeg bedst håndterer det?
Når det sker prøver jeg enten at lade tanken passere, men hvis den bliver ved med at dukke op, kigger jeg på telefonen hvor lang tid der er gået og fortsætter derefter.
Eller er der en bedre måde at holde styr på tiden, når jeg mediterer? Hvis jeg lytter til en guidet meditation, som jeg har hørt flere gange, ved jeg ud fra guidningen, ca. hvor lang tid der er gået.
LÆS OGSÅ: 6 gratis mindfulness-apps på dansk
SVAR:
Kære Helle
Tak for dit spørgsmål: Hvordan holder jeg bedst styr på tiden, når jeg mediterer?
Det er et rigtig godt tema, du rejser her. Lidt overdrevent sagt kan man formulere det som: Vi er så vant til “hele tiden”at skulle have styr på “alting”.
Ved meditation har man mulighed for at øve sig i “at give slip” – at opgive kontrollen for en stund. Men det er selvfølgelig ikke det samme som at det er let.
Det er en god idé at gøre, som du allerede gør, nemlig at sætte en alarm til at ringe på din telefon – og vælge en lyd og en styrke, der virker behagelig for dig.
Næste gang tanken “popper” op i dit hoved, gør du som ved alle de andre tanker, der dukker op: Registrer at det er det, der sker og vend tilbage til meditationen.
Hvis tanken bliver ved at komme eller du får impulsen til at kigge på telefonen, kan du prøve:
- Enten at vise tanken interesse: “Okay – hej med dig. Er du nu her igen? Interessant, men ikke lige nu.
- Eller nysgerrighed: hvorfor har jeg nu lige brug for at kontrollere tiden?
Og hvis det går an, vend så tilbage til meditationen – og gør det med venlighed.
Venlig hilsen
Tove
Om Tove Hansen
- Baggrund: Tove Hansen er uddannet læge og har i 35 år været praktiserende læge med egen praksis i Hadsten. Siden 1967 har hun haft egen yoga- og meditationspraksis. Hun er uddannet MBSR-lærer fra Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet og har en 2-årig uddannelse i kognitiv terapi. Hun afholder MBSR-kurser, månedlige opfølgningshold og retræter hos Bangholm Klinikken..
- Særlig viden om: Mindfulness i forhold til sundhed, sygdom og andre emner, hvor hendes baggrund som praktiserende læge er særligt relevant.
Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Skriv til brevkassen
I Mindfulnessguidens brevkasse kan du få svar på dine spørgsmål om mindfulness. Spørgsmålene bliver besvaret af en række mindfulness-lærere og eksperter, der alle har en stor viden om mindfulness inden for forskellige områder.
Du kan sende dit spørgsmål anonymt til Mindfulnessguidens brevkasse her