Hvorfor er der nogle retreats, hvor man skal betale dana? Og hvordan finder jeg ud af, hvor meget jeg skal give?
Sådan spørger 43-årige Anne, der har skrevet til brevkasssen. Læs hele spørgsmålet og svaret fra MBSR-lærer Ann Ostenfeld-Rosenthal.
(Artiklen er fra 2018)
SPØRGSMÅL
Jeg har nogle spørgsmål om dana-princippet. Indtil nu har jeg fravalgt retreats, hvor en del af betalingen er i form af dana. Jeg synes, at det er ubehageligt selv at skulle fastsætte en pris. For hvordan måler man værdien af et retreat i kroner og øre?
Så hvad er ideen med dana? Og hvordan finder jeg ud af, hvor meget jeg skal betale?
Hvis det er for, at alle kan have mulighed for at deltage, kan man jo også oprette særlige fripladser til studerende eller sygemeldte. Det har jeg også set nogen, der gør.
LÆS OGSÅ: Find dit næste retreat her – oversigt over stilhedsretreats i Danmark
SVAR
Kære Anne
Du har et spørgsmål om principperne bag praksissen med at give dana til retreat-undervisere. Det vil ofte være tilfældet, hvis underviseren er buddhist eller har en praksis, som er delvist funderet i buddhismen.
Jeg vil kort prøve at skitsere principperne bag dana, og håber på, at det giver svar på din undren. Vær opmærksom på, at praksissen er opstået i en kultur, som adskiller sig væsentligt fra vores vestlige kultur. Især i forbindelse med vores relation til penge.
Hvad er dana?
“Dāna” er et sanskrit- og pali-ord, der betyder “generøsitet”. I buddhistiske traditioner betragtes det at kultivere generøsitet som en stærk og aktiv åndelig praksis.
Dāna er den første af det, der kaldes de seks perfektioner: generøsitet, etik, tålmodighed, glædesfuld bestræbelse, koncentration og visdom. Ifølge den buddhistiske lære kan alle gennem bevidst indsats øve sig i at perfektionere hver af disse dyder på vejen til opvågnen.
Dana anses for at være grundlaget for alle perfektionerne. Ved at styrke vores evne til at være generøs, udfolder alle de andre perfektioner sig naturligt. I buddhistiske traditioner er dāna altid diskret og kan bestå af tid, energi, penge, mad, tøj, gaver, bønner (især for et godt helbred) eller simpelthen en anerkendende og støttende holdning.
Hvorfor give dana?
Udøvelsen af generøsitet kan opfattes som essensen af vejen til frihed. Det er den første lille ’sprække’ i vores ego-beskyttede liv, hvor lys kan komme ind.
Øjeblikke af generøsitet åbner rum i vores hjerter. Det lindrer frygten for, at vi ikke har nok og giver os mulighed for at give slip på alt det (forgængelige fx penge), som vi ofte klamrer os til.
I den buddhistiske tradition tilbydes undervisning gratis, fordi den betragtes som umulig at prissætte. Den tilbydes ud fra dāna praksis, som en gensidig udveksling af generøsitet mellem undervisere og elever. Lærerne forsøger med deres undervisning at lindre os fra uvidenhed og lidelse og hjælpe os med at bevæge os ad vejen til opvågnen.
LÆS OGSÅ: 10 ting du skal vide, før du tager på stilhedsretreat
Hvad er dana IKKE?
Dana er ikke en betaling for varer eller ydelser:. Dana gives fra hjertet. Dana handler derfor ikke primært om penge, selvom den kan tage form af penge.
Det er en praksis, som reducerer selvoptagethed og inkluderer medfølelse i vores handlinger. Din generøsitet er en gave, der ikke kun støtter lærerne, men også det større meditations-fællesskab. Traditionen med at give dana er derfor også en anerkendelse af vores forbundethed med hinanden.
Traditionelt giver elever dana til læreren i begyndelsen af et retreat for at understrege hensigten om en generel støtte til undervisningen. Her i Vesten giver vi dog dana i slutningen af retreats for at vise taknemmelighed for den undervisning, der er blevet tilbudt.
Hvor meget skal jeg give?
Og nu til de mere praktiske aspekter. Hvis du ikke ved, hvor meget du kan eller vil give, kan det være nyttigt at reflektere over, hvad dit bidrag vil betyde og så lytte nøje til dit hjerte.
Før du bestemmer dig for, hvorvidt og hvor meget du vil give som dana, kan du måske prøve denne korte meditation. Du kan også bruge dine egne ord eller bare sidde.
Må denne gave støtte lærerne og undervisningen til gavn for mange andre mennesker.
Må denne gave direkte støtte min egen opvågning gennem en stærk dana praksis.
Denne gave, mig selv og lærerne er alt sammen af ikke-varig karakter – med dette i tankerne giver jeg let og generøst til gavn for alle væsener!
Tjek nu med dit hjerte og sind hvilket beløb, der føles både i overensstemmelse med din situation og som udtryk for din bestræbelse. Husk, du er fri til at tilbyde hvilken størrelse på dana, som føles rigtigt for dig.
Håber dette svar var en hjælp og at praksis med dana i fremtiden ikke vil afholde dig fra at deltage i disse retreats.
Venlige hilsener
Ann
LÆS OGSÅ: Pakkeliste: Hvad har du brug for på et stilhedsretreat?
Om Ann Ostenfeld-Rosenthal
- Baggrund: Ann Ostenfeld-Rosenthal har en Ph.D. grad i medicinsk antropologi og er uddannet MBSR lærer fra Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet. Ann står bag Mindfulness Djursland og er ansat på Center for Specialpædagogiske Børnetilbud, Aarhus Kommune, som antropolog og MBSR lærer.
- Særlig viden om: Anns antropologiske forskningsprojekter har givet særlig indsigt i cancerpatienters fysiske og følelsesmæssige livsverden. Cancerpatienter og deres pårørende samt mennesker i sorg står derfor hendes hjerte nær. Hun er formand for foreningen Nærvær Omkring Døende.