Hvornår kan jeg få mindfulness på recept hos lægen og hvornår kan mine børn lære mindfulness i skolen? Sådan spørger 42-årige Kasper, der har skrevet til Mindfulnessguidens brevkasse.
Læs svaret fra Lone Overby Fjorback, der er leder af Center for Mindfulnes ved Aarhus Universitet.
SVAR
Kære Kasper,
Vi arbejder på sagen! Her er vores fem forslag til bedre national mental sundhed:
1. Vores børn og unge skal i bedre mental form
Børn og unge i folkeskolen skal tilbydes mindfulness programmer, på linje med fysisk træning i idræt. Kindness Curriculum til små børn – programmet “.b” til større børn.
2. Voksne skal forebygge mere
MBSR skal implementeres som almen forebyggelse til voksne i kommunale sundhedscentre eller efter dialog med egen læge og henvisning gennem sygesikringen.
3. Vi skal forebygge og behandle uden medicin
MBKT skal være et led i behandling og forebyggelse af depression. MBSR skal være et led i behandling og rehabilitering til patienter med kroniske sygdomme og sygemeldte borgere. Det er egen læge, der skal ordinere programmerne. MBSR skal indgå i mental træning, forebyggelse og behandling i militæret.
LÆS OGSÅ: Hvad siger lægevidenskaben om mindfulness og stress?
4. Vores sundhedspersonale og pårørende skal kunne deltage i forebyggelse
Vi kan forebygge, at vores sundhedspersonale bliver udbrændte, og at vores pårørende ender som patienter. Vi bør tilbyde MBSR- og CCT- programmer (Compassion Cultivating Training) til dem gennem regionerne og hospitalerne.
5. Vores ledere skal blive endnu bedre til at træffe de bedste beslutninger
Ved at give vores ledere MBSR-programmer, kan vi give dem de bedste betingelser for at træffe de bedste beslutninger for dem selv, deres medarbejdere og de organisationer og det samfund, der omgiver dem.
Du kan læse mere om de fem forslag i denne brochure fra Center for Mindfulness.
LÆS OGSÅ: Oversigt over alle MBSR-kurser i Danmark
Hvor langt er vi så i dag i sundhedsvæsnet?
Den danske sundhedsstyrelse anbefaler allerede i dag mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) og mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT), men der er ikke sat midler af til MBSR og MBKT.
Stressramte borgere i Region Hovedstaden har adgang til MBSR på Stressreduktionsklinikken på Bispebjerg Hospital, men de andre regioner har det ikke endnu.
LÆS OGSÅ: Kan mindfulness hjælpe ved hjernerystelse?
Og hvad er status i skolerne?
Via satspuljemidler har vi hos Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet fået 12,5 millioner til at etablere mindfulness-uddannelse for fagprofessionelle, så de kan undervise børn i folkeskolen. Du kan læse mere om skoleprojektet her
Det bliver et randomiseret kontrolleret studie, hvor vi vil måle stressniveau på lærerne og børnene samt indvirkning på læring og trivsel.
Vi håber at uddanne 300 fagprofessionelle spredt i landet. 150 starter uddannelse 1. september 2018 og 150 starter 1. september 2019.
Med venlig hilsen
Lone Overby Fjorback
LÆS OGSÅ: Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Så skriv til brevkassen
Om Lone Overby Fjorback
- Baggrund: Lone Overby Fjordback er overlæge, lektor, ph.d., certificeret MBSR-lærer og leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet. Dansk Center for Mindfulness afholder evidensbaserede kurser i mindfulness, uddanner internationalt certificerede undervisere og forsker i mental sundhed. Lone Overby Fjordbacks forskning har vist, at MBSR og MBKT kan forbedre mental sundhed og nedsætte symptomer på stress, angst og depression.
- Særlig viden om: MBSR, MBKT, Kindness Curriculum til små børn og programmet “.b” til større børn.