Her kan du læse en opsamling på de emner og temaer, som du kan arbejde videre med på egen hånd i uge 6.
Kommunikation
“De fleste mennesker lytter ikke for at forstå; de lytter for at svare.”
Kender du det? Citatet af den amerikanske forfatter Stephen R. Covey peger på en central udfordring i kommunikation: Vi har ofte mere travlt med at formulere vores svar end med virkelig at forstå, hvad den anden siger. Andre gange lytter vi slet ikke, men er i tankerne optaget af noget helt andet imens.
Vi kommunikerer hele tiden – gennem ord, tone, mimik, gestus, skrift, handlinger, lyde og billeder. Når vi er sammen med andre mennesker, så foregår der kommunikation, også hvis det er i form af tavshed, afvisning eller vi ignorerer en anden.
Når kommunikationen bliver vanskelig
I perioder med stress eller belastning bliver vores kommunikation også præget af det. Vores fokus kan blive snævert og ufleksibelt, og det kan føre til uhensigtsmæssige måder at reagere på.
Når kommunikationen bliver vanskelig vil vi ofte reagerer med at:
- Undvige: Vi forsøger at komme væk fra konflikten, fx ved at bøje af, glatte ud, ignorere eller trække os tilbage. Humor og selvkritik kan også være en form for undvigelse.
- Reagere aggressivt: Vi ser “den anden” som en fjende og reagerer med angreb. Svare hårdt eller angribe verbalt med nedgørende bemærkninger, bruge sarkasme eller bebrejde andre., hårde ord eller nedgørende bemærkninger.
At lytte med nærvær
Et godt sted at starte, når vi ønsker at forbedre vores kommunikation, er at øve os i at lytte – ikke for at svare, men for at forstå. At lytte med nærvær kræver, at vi lægger vores egne tanker, domme og forforståelser til side et øjeblik og virkelig giver vores opmærksomhed til den anden.
Når kommunikationen med andre er udfordrende, kan vi bruge den kropslige forankring, vi har opbygget gennem mindfulness-træning. Ved fx at mærke vores åndedræt eller kontakten til underlaget får vi et ståsted, hvorfra vi kan observere de tanker og følelser, der trækker i os, uden at blive revet med af dem.
Om fordybelsesdagen
Fordybelsesdagen er en mulighed for at træne nærvær over en længere, sammenhængende periode. Stilheden skaber en ramme, hvor det er lettere at være nærværende sammenlignet med en dag fuld af aktivitet og støj.
På dagen træner vi at være med det, der er. Målet er ikke at opnå en bestemt tilstand eller at “komme et andet sted hen.” Vi øver os i at være til stede i den krop og det sind, vi har, og lærer det lidt bedre at kende. Det er en mulighed for at undersøge vores relationer, både forholdet til os selv, til andre og til verden omkring os.
Indstilling til dagen
Prøv at se, om det er muligt at slippe dine forventninger til, hvordan dagen skal blive. Den kan være den bliver spændende, kedelig, hård, svær eller behagelig – eller måske lidt af det hele. Prøv at gå ind til det, ligesom til undervisningen her.
Hvad menes der med stilhed?
Selvom vi praktiserer i stilhed det meste af dagen, vil der være:
- En intro til dagen: Vi taler sammen, når I kommer og der er mulighed for at stille spørgsmål.
- Guidede meditationer: I løbet af dagen er I som deltagere i stilhed, men jeg guider meditationer og øvelser, og fortæller, hvad der skal ske, hvornår.
- En afslutning: Vi bryder stilheden sammen og deler vores oplevelse af dagen, inden vi går hjem.
Det er ikke stilhed for stilhedens egen skyld, men fordi det kan være en støtte. Det er ikke noget problem og det ødelægger ikke dagen, hvis I får brug for at tage fat i mig undervejs og tale med mig.
Sådan praktiserer vi stilhed
På stilhedsdagen skærer vi noget af det væk, der normalt optager vores opmærksomhed. Det betyder at vi skruer ned for:
- Social interaktion: Vi er stille uden at tale sammen. Forsøg også at undgå øjenkontakt, smil, nik m.m.
- Eksterne inputs: Ingen læsning, musik, strikketøj, tegne, tage noter eller lignende.
- Telefoner: Lad telefonen være slukket hele dagen. Du kan give mit nummer til dine nærmeste, hvis der er nogle, der har brug for at kunne få fat på dig.
Dagens indhold
De fleste øvelser, som vi laver på dagen, vil være nogen, som I allerede kender godt fra undervisningen. Det vil være:
- Bodyscan
- Siddende meditationer
- Perioder med liggende og stående yoga
- Perioder med gående meditation
- Mindful spisning på egen hånd i frokostpausen
- Kærlig venlighed