Her får du en opsamling på emner og temaer fra orienteringsmødet. Det er en god ide at genlæse, før du endeligt beslutter, om du vil gå på holdet.
Om undervisningen
MBSR-undervisningen foregår i et rum, hvor jeg sætter rammen, guider meditationerne og er facilitator og sparringspartner. Der bliver ingen Power Points eller lange teoretiske oplæg, men masser af øvelser, som vi laver sammen.
Helt grundlæggende er mindfulness nemlig ikke noget, som jeg skal lære dig. Det er en evne, vi alle sammen, allerede har. En evne, som vi sammen kan opdage, undersøge og træne. Det er det, som de næste 8 uger kommer til at handle om.
Man kan sige, at MBSR-forløbet er et laboratorium, hvor vi kan lære os selv og vores relationer til verden bedre at kende.
Fortrolighed
Når vi mødes på MBSR-holdet, er det i et fortroligt rum. Det betyder, at der gælder tavshedspligt for alt, hvad andre deltagere siger. Vi deler hverken anekdoter om andre, eller gengiver, hvad andre sagde til fx venner eller partnere.
Du må selvfølgeligt gerne fortælle om, hvad jeg som underviser siger og om din egen oplevelse af forløbet.
Personligt frem for privat
Du behøver ikke at fortælle private ting som din livshistorie eller sygehistorie, hvis du ikke har lyst.
Til gengæld er det en vigtig og meningsfuld del af forløbet, at vi deler vores personlige oplevelser med meditationerne og træningen. Det kan fx være, hvad du lagde mærke til under en meditation eller hvad der var udfordrende ved hjemmearbejdet.
Hvad er mindfulness?
Mindfulness er at være opmærksom på en bevidst måde i det aktuelle øjeblik uden at dømme.
– Jon Kabat-Zinn –
Mindfulness handler om at lægge mærke til, hvad der foregår lige nu – i det her øjeblik – i vores krop og sind, og så forsøge at møde det med accept og venlighed.
Mindfulness handler ikke om at forsøge at komme et bestemt sted hen eller opnå en bestemt tilstand. Det handler heller ikke om, at blive god til bestemte teknikker eller øvelser eller lære en særlig metode.
Mindfulness er en særlig måde at være opmærksom på, hvor vi ved af, hvor og hvordan vi er, og tillader os selv at være lige præcis der. Vi er bevidst nærværende og tillader livet at udfolde sig i det her øjeblik.
En fugl med to vinger
Mindfulness kan sammenlignes med en fugl med to vinger: Den ene vinge repræsenterer evnen til at komme til stede med alt, hvad der er. Den anden vinge handler om at møde det på en ikke-dømmende måde – med venlighed og accept.
Mental træning, ikke et quickfix
Mindfulness er en evne, der kan trænes. På samme måde, som vi kan træne vores fysiske helbred ved at tage i fitness, kan vi træne vores mentale helbred med mindfulness.
Hemmeligheden er træning, så forvent ikke noget quickfix, der tryller alle lidelser eller vanskeligheder væk. Hvis rammerne i dit liv er usunde, eller der sker svære ting, forsvinder de heller ikke af sig selv.
Til gengæld kan mindfulness-træning gøre det lettere at være med det, der er svært og få øje på dine handlemuligheder.
Træningen kan hjælpe dig med at:
- Blive bedre til at passe på dig selv
- Mærke dine grænser – hvornår du skal sige ja, og hvornår du skal sige nej
- Få større indsigt i dine tanke- og handlemønstre
- Tage bedre valg, der er mere i overensstemmelse med dine værdier – det som du finder vigtigt og rigtigt.
Hvor kommer mindfulness fra?
Mindfulness har sine rødder i den tidlige buddhisme, men den form, som undervises her, er en vestlig version uden religiøst eller spirituelt indhold.
Det kræver ingen særlig tro eller overbevisning at deltage – blot nysgerrighed og også gerne en sund skepsis. Prøv det, og se, om det virker for dig.
Mindfulness er ikke alternativ behandling
Mindfulness-træning er ikke et alternativ til medicin eller anden behandling. Hvis du har brug for medicin eller anden behandling i sundhedsvæsnet, skal du fortsætte med det.
Mindfulness kan fungere som et supplement til andre tiltag, på samme måde som kost og motion kan styrke dit velbefindende.
Hvad er MBSR?
Ordet ”mindfulness” kan dække over lidt af hvert og bliver brugt og misbrugt. Der findes mange forskellige tilbud, der kaldes mindfulness af meget forskellig kvalitet.
MBSR (Mindfulness-baseret stressreduktion) dækker over netop det her specifikke 8-ugers forløb, som har en helt bestemt form og indhold. Det blev grundlagt i 1979 af Jon Kabat-Zinn og Saki Santorelli ved University of Massachusetts i USA.
Kendetegn ved MBSR
Her er noget af det, som kendetegner MBSR-forløbet:
- Intensivt: MBSR er et intensivt og krævende forløb. Vi mødes mange timer og der er mange timers hjemmearbejde.
- Velafprøvet: På verdensplan har langt over 100.000 mennesker deltaget i MBSR-forløb (tal fra 2017).
- Forskningsbaseret: MBSR er forskningsbaseret og har internationalt været genstand for mere end 100 RCT-studier (lodtrækningsforsøg). Forskningen viser, at forløbet kan forbedre mental sundhed og reducere symptomer på stress, angst, depression og kroniske smerter.
- Fast format: MBSR er manualiseret, hvilket betyder, at kursets form og indhold er fastlagt. Denne faste struktur gør det muligt at forske i MBSR og sikrer, at interventionen er ensartet, uanset hvem der underviser.
- Ikke personbåret: MBSR er ikke afhængigt af en enkelt karismatisk underviser. Du får samme undervisning, samme form, indhold hos mig og hos andre undervisere med samme uddannelse. Hvis datoerne for det her hold ikke passer dig, hjælper jeg gerne med at finde alternativer hos mine kollegaer.
- Tilgængeligt og gennemsigtigt: Der er intet mystisk, hemmeligt eller utilgængeligt ved MBSR. Jeg kommer ikke til at sige noget, som du ikke også kan læse i bogen Lev med livets katastrofer.
Hvad laver man på holdet?
Her kan du læse lidt om, hvad vi helt konkret laver på et MBSR-hold. Det er en blanding af undervisning, hjemmearbejde, formelle og uformelle øvelser.
Formelle øvelser
I løbet af hver uge, laver vi forskellige former for mindfulness-øvelser, når vi mødes. Det er fx:
- Siddende meditation (åndedræt, lyde, kroppen, tanker, følelser)
- Kropsscanning (vi retter opmærksomheden mod dele af kroppen)
- Yoga (meget blid)
- Gående meditation.
- Kærlig-venlig meditation
Uformelle øvelser
Vi laver også mere uformelle øvelser, når vi mødes og som hjemmearbejde:
- Mindful spisning
- Tale og lytte mindfuldt
- Mindfulness i relation til forskellige hverdagsaktiviteter, fx at børste tænder
Typisk session
En typisk session kan indeholde:
- En siddende meditation
- Dialog i gruppen, fx om ugens hjemmearbejde
- Et oplæg fra mig
- En øvelse
- Dialog i små grupper
- Fokus på kroppen, yoga eller bodyscan.
Forskellige øvelser – den samme træning
Alle de forskellige øvelser er en del af den samme træning: At observere alt det, der bevæger sig i kroppen og i sindet og møde det med rummelighed og accept.
Vi øver os i at være opmærksomme på alle sansninger, indtryk og impulser, lyde, fysiske fornemmelser, tanker, følelser.
- Det der er behageligt
- Det der er ubehageligt
- Det der er neutralt (og som vi ofte ikke skænker meget opmærksomhed).
= Alt det som livet består af, når man oplever det fra øjeblik til øjeblik.
Det er lige så enkelt, som det er svært.
Er holdet noget for mig?
MBSR er et intensivt og krævende forløb. Det kræver dit engagement og villighed til at prioritere hjemmearbejde. Derfor er der nogle ting, som er gode at overveje, inden du tilmelder dig:
Fremmøde
For at få det fulde udbytte af forløbet, er det vigtigt at prioritere fremmøde til undervisningen og fordybelsesdagen. Hvis du fra starten ved, at du vil være nødt til at gå glip af mere end to dage, anbefales det at tage kurset på et senere tidspunkt.
Tid til hjemmearbejdet
At finde tid til at gøre mindfulness til en ny vane er udfordrende for de fleste. Vi bruger ofte den tid, vi har til rådighed, og få har en halv eller en hel time til overs i dagligdagen.
For at få tid til mindfulness kan det være nødvendigt at vælge noget fra. Det kan fx være at skære ned på Netflix, slette SoMe-apps, springe arrangementer over eller skrue ned for rengøringen i en periode.
Hvis du allerede ved, at det bliver umuligt at finde minimum 20 minutter dagligt, vil jeg anbefale, at du tager forløbet på et andet tidspunkt.
Hvem kan deltage?
MBSR kræver ingen særlige forudsætninger. Det er for alle interesserede, både nybegyndere og erfarne meditations-udøvere.
Det er ikke kun for folk med stress – men for alle der ønsker at lære eller træne mindfulness og opnå øget nærvær og større selvindsigt.
Fokus på holdet er på det alment menneskelige: At vi har tanker og følelser, der kan løbe af med os. At vi alle kan føle smerte, sorg, vrede og frygt – og glæde, medfølelse og taknemmelig. Og at vi alle kan blive bedre til at være med de svære følelser, så vi ikke fx bliver revet med af vrede og handler på en måde, vi ikke ønsker.
Hvem kan få en dårlig oplevelse?
Der er situationer, hvor MBSR kan risikere at forværre ens problemer. Det skyldes, at mindfulness-træningen kan få nogle svære ting til at komme op.
Du kan læse om det her – og så i fred og ro overveje, om noget af det, er relevant for dig. Hvis det er, så kontakt mig for en samtale, før du tilmelder dig et hold.
- Alle former for afhængighed/misbrug: Det gælder også hvis du for nyligt er kommet ud af misbrug.
- Daglig forbrug af alkohol: Alle vil møde svære følelser under mindfulness-træningen. Hvis du bruger alkohol til at falde til ro eller på anden måde dulme følelser, kan træningen risikerer at øge dit alkoholforbrug.
- Moderat til svær depression og/eller selvmordstanker: Er der meget voldsomme følelser eller meget svære tanker, kan der være brug for en anden slags hjælp, end hvad jeg kan give undervejs.
- Andre psykiske lidelser: Det er vigtigt, at du nævner det, hvis du har fx PTSD – post traumatisk stress eller andre psykiske lidelser.
- Tab: Det samme gælder, hvis du for nylig har oplevet et voldsomt tab.
- Social angst: Du kan godt deltage. men lad os tale om det, da dialogen i gruppen er en vigtig del af forløbet.
Det er ikke alle ovenstående forhold, der udelukker, at du kan deltage på et MBSR-hold, men det er vigtigt, at vi får talt om det, hvis du har særlige udfordringer.
Ingen skal ende på et kursus, der kan forværre deres problemer. Hvis du har andre udfordringer eller forhold, som det er relevant, at jeg kender til, så er det også en god ide at aftale en samtale.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål til noget af ovenstående, så kontakt mig på lmt@mindfulnessguiden.