Er det en god ide at høre mindfulness-musik, når jeg mediterer, spørger 57-årige Birgit. Læs hele spørgsmålet og svaret fra MBSR-lærer Tove Hansen.
SPØRGSMÅL:
Jeg har fundet mange meditationer, hvor der er baggrundsmusik eller “mindfulness-musik” til at høre i baggrunden, når man mediterer. Jeg synes, at det er rart at have musik i baggrunden, når jeg mediterer. Måske fordi jeg godt kan synes, at det er kedeligt .
Men jeg er ikke sikker på, om det er en god ide?
Hilsen Birgit, 57 år
SVAR:
Kære Birgit
Tak for dit spørgsmål om, hvorvidt det er en god ide at meditere til mindfulness-musik. Du skriver, at det er rart at have musik i baggrunden, når du mediterer, men at du ikke er sikker på, at det er en god ide.
Nej, som du ganske rigtigt selv skriver, er det ikke nogen god idé.
Umiddelbart føles det måske rart. Det er med til at give en god stemning og adsprede tankerne lidt – eller måske fylde et eventuelt tomrum op. Det giver rigtig god mening, hvis det drejer sig om at opnå velbehag, da musik stimulerer frigivelse af dopamin (hjernens lykkemiddel *), men hvis det drejer sig om at meditere, skal vi i en anden retning.
LÆS OGSÅ: Oversigt over alle MBSR-kurser i Danmark
Kedsomhed når du mediterer
Det er sindets natur hele tiden at prøve at finde det, der lige nu og her virker til at være bedst for os. Derfor er det helt naturligt, at vi bliver forstyrret af vores egne tanker, når vi prøver at sidde stille og “blot” meditere – det, der egentlig er så enkelt og så alligevel så vanskeligt.
Så dukker der en tanke op om, at du måske hellere skulle se at få hængt vasketøj op eller få skrevet en mail, osv… måske ledsaget af tanken om og følelsen af kedsomhed.
Det er vigtigt at acceptere, at “ja, sådan er det så lige her og nu” – og med venlighed over for dig selv vende tilbage til meditationen.
Vi påpeger igen og igen, at det skal ske med venlighed og uden at dømme. For selvom det er sindets natur at vandre, er vi tilbøjelige til at reagere negativt, når vi opdager, at tankerne er kørt afsted med os.
Sådan kan du arbejde med kedsomheden
Hvis følelsen af kedsomhed er stærk og det ikke umiddelbart lykkes dig at vende tilbage til meditationen, så prøv at sidde lidt med fornemmelsen af kedsomhed.
Mærk sansningen af kedsomhed og spørg: “Hvad er det egentlig, jeg mærker?”
Det er noget andet end at sidde med tanker, der ellers ofte opstår, som for eksempel:
- “Hvorfor har jeg det sådan?”
- “Hvad kunne jeg gøre i stedet for at sidde her, så jeg ikke mærkede det“
- “Gå væk med dig følelse“.
Ofte vil det at sidde og observere en følelse få den til at forsvinde, i modsætning til hvis du stræber efter og aktivt prøver at få den væk.
LÆS OGSÅ: Er det bedst ikke at bruge guidede meditationer?
Musik er ikke velegnet til meditation
Konklusion: Musik er dejligt og en af de gode muligheder for at opnå velbehag via dopamin. Men på samme måde som andre ydre og indre stimuli er det ikke velegnet i din medtitationspraksis.
Venlig hilsen
Tove
* Dopamin:
Frigivelse af små mængder dopamin i hjernen giver et diffust velbehag, store mængder en lykkefølelse. Derfor er det vores belønningssystem, og noget vi mere eller mindre ubevidst jagter. Motion, musik, latter, sex, mad og drikke er eksempler på noget, der frigiver dopamin.
LÆS OGSÅ: Prøv 18 forskellige guidede meditationer (uden baggrundsmusik)
Om Tove Hansen
- Baggrund: Tove Hansen er uddannet læge og har i 35 år været praktiserende læge med egen praksis i Hadsten. Siden 1967 har hun haft egen yoga- og meditationspraksis. Hun er uddannet MBSR-lærer fra Dansk Center for Mindfulness på Århus Universitet og har en 2-årig uddannelse i kognitiv terapi. Hun afholder MBSR-kurser, månedlige opfølgningshold og retræter hos Bangholm Klinikken.
- Særlig viden om: Mindfulness i forhold til sundhed, sygdom og andre emner, hvor hendes baggrund som praktiserende læge er særligt relevant.
Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Skriv til brevkassen
I Mindfulnessguidens brevkasse kan du få svar på dine spørgsmål om mindfulness. Spørgsmålene bliver besvaret af en række mindfulness-lærere og eksperter, der alle har en stor viden om mindfulness.
Du kan sende dit spørgsmål anonymt til Mindfulnessguidens brevkasse her