Kan man lære mindfulness som psykisk syg?, spørger 38-årige Ginnie.
Læs hele hendes spørgsmål og svaret fra MBSR-lærer Eve Bengta Lorenzen her.
SPØRGSMÅL:
Kære Mindfullness-brevkasse
Jeg har et spørgsmål, der længe har stået ubesvaret for mig, trods dialog med folk, der både mediterer og kender til mindfullness.
En bekendt fortalte mig, at når man som hende var psykisk syg, så skulle der nogle helt specifikke typer mindfullness-øvelser til for hende, fordi nogle kunne være direkte skadelige for hendes sind.
Er der særlige hensyn at tage, hvis man vil lære mindfulness som psykisk syg? Og hvor får man mere viden omkring dette?
Smil og mvh Ginnie
SVAR:
Kære Ginnie
Mindfulness øvelser og psykisk sygdom er et meget stort, kompliceret og derfor stadig ret uudforsket område. Alene indenfor brugen af mindfulness-meditation i behandlingen af depression er der forskel på anbefalingerne.
Udviklingen er dog så langt, at MBCT (Mindfulness Baseret Kognitiv Terapi) i Storbritannien officielt anbefales som behandlingsform til at forebygge tilbagefald efter depression.
Selvom mindfulness er et relativt ungt forskningsområde, er det nu klart, at træning i mindfulness-meditation har en positiv effekt på en række områder. Det gælder blandt andet reduktion af angst, stress, rumination og depression, såvel som generelt forbedret evne til at regulere følelser.
Det er afgørende gode nyheder, da disse lidelser næsten altid vil følge i hælene på andre psykiske sygdomme. Også indenfor misbrugsområdet er resultaterne lovende, ikke mindst i forhold til tilbagefaldsproblematikker.
Mindfulness kan forbedre forholdet til symptomerne
I de fleste mindfulness-baserede interventioner er det primære at ændre deltagerens forhold til sine symptomer, snarere end at reducere dem. Ofte vil deltageren kunne opleve, at symptomerne tager til. Det skyldes ganske enkelt, at man bliver mere opmærksom på dem, når de er der.
Det er en af grundene til, at det er vigtigt at lære mindfulness-meditation hos en veluddannet instruktør. Det gælder specielt ved psykisk sygdom. Når først deltageren har lært at møde sine symptomer på en bevidst og ikke-dømmende måde, ja så kan selv et ‘forværret symptom-billede’ forekomme mindre forstyrrende.
Enkelte, mere individuelt orienterede terapiformer som Dialektisk Adfærdsterapi, har med held integreret mindfulness i behandling af specifikke psykiske symptomer. Det gælder for eksempel indenfor personlighedsforstyrrelsen borderline.
Konsulter læge, psykolog eller psykiater
Der er således god grund til både håb og optimisme i forhold til anvendelse af mindfulness og træning i mindfulness-meditation indenfor psykisk sundhed. Men det er vigtigt, at man konsulterer sin primære behandler (psykolog eller psykiater), når psykisk sygdom er en faktor. Både før og undervejs.
Det gælder særligt i tilfælde af svær depression, ubehandlede trauma og i perioder med aktive psykotiske anfald. Her bør man kun begynde at lære mindfulness-meditation i specifikt målrettede behandlingsprogrammer, eller i individuel terapi med en terapeut, som er velfunderet indenfor både mindfulness og den aktuelle psykiske sygdom.
Start med korte øvelser
Der er altså ganske rigtigt særlige hensyn at tage i forhold til at lære mindfulness som psykisk syg. Og selv når man begynder på mindfulness træning i samråd med sin behandler, er det vigtig at starte med, og måske helt holde sig til, korte og relativt koncentrations-orienterede øvelser. Det kan for eksempel være 5 minutters guidet bodyscan.
Jeg har selv været med til at udvikle specifikke mindfulness-tilbud for særlige patientgrupper, men er ikke bekendt med nogen vejviser på området for psykisk syge. Et godt sted at søge yderligere information i forhold til mindfulness og specifikke psykiske lidelser, kan være hos sin patientforening eller hos foreningen Sind.
Jeg håber dette hjælper dig lidt, og at både du og din bekendt kommer godt og sikkert videre med mindfulness.
Hjertelig hilsen
Eve
Om Eve Bengta Lorenzen
- Baggrund: Eve er blandt pionererne indenfor Mindfulness i Danmark. Hun har skrevet flere bøger om Mindfulness og har mere end 30 års erfaring med meditation. Hun er som den første herhjemme uddannet og certificeret MBSR-lærer fra University of Massachusetts Medical School i USA. Herfra er hun også efteruddannet i Interpersonal Mindfulness. Sammen med Robert J. Jørgensen er hun indehaver af Mindfullife.
- Særlig viden om: Eve har specialiseret sig indenfor de tre områder: Mindful Compassion (selvomsorg), Mindful smertehåndtering, Mindfulness i relationen ( mindfulness baseret dialog). Hun har siden 2008 afholdt kurser i Mindfulness Baseret Dialog og tilbyder efteruddannelse for MBSR instruktører i Mindful Compassion & Pain Management.
Har du selv et spørgsmål om mindfulness? Skriv til brevkassen
I Mindfulnessguidens brevkasse kan du få svar på dine spørgsmål om mindfulness. Spørgsmålene bliver besvaret af en række mindfulness-lærere, der alle har en stor viden om mindfulness inden for forskellige områder.
Du kan sende dit spørgsmål anonymt til Mindfulnessguidens brevkasse her