Kan jeg lære mindfulness, når jeg er kørestolsbruger?, spørger 48-årige Michael.
Læs hans spørgsmål og svaret fra MBSR-lærer Ann Ostenfeld-Rosenthal. Svaret er relevant for alle, der er bekymrede for, om deres krop kan klare yoga-øvelserne i MBSR-kurset.
SPØRGSMÅL
Jeg er kørestolsbruger. Giver det mening for mig at deltage i et MBSR-kursus? Jeg har læst om programmet og får nok lidt svært ved at lave yoga og sikkert også en del af de andre øvelser.
Hilsen Michael, 48 år
SVAR
Kære Michael
Tak for dit spørgsmål, som er relevant for rigtigt mange, både kørestolsbrugere, og andre med forskellige former for fysiske begrænsninger.
Jeg tror, at der er mange, der er lidt betænkelige ved yoga-delen på et MBSR-kursus. For mange kan yoga måske lyde som en disciplin, som man skal have en “fit” krop for at udøve.
Men lad mig fra starten slå fast, at i MBSR-programmet laver vi IKKE fitness yoga. Vi laver mindful yoga.
Hvad er mindful yoga?
På sanskrit betyder yoga at forene. Det kan for eksempel være krop og sind – eller individuel og universel bevidsthed. Der er mange betydningslag af ordet yoga.
På et praktisk plan handler mindful yoga om, at vi bliver mere bevidste om og opmærksomme på vores krop. Hvor gør det ondt? Hvor er der spændinger? Hvor føles det rart at være?
Mindful yoga handler om at få mulighed for at føle os mere forbundne med os selv. Det kan betragtes som en slags opdagelse af os selv og en måde at opdyrke en følsomhed med kroppen. For eksempel arbejder vi med at blive opmærksomme på vores fysiske grænser og at respektere dem.
Ved mindful yoga bruger vi vores krop i bevægelse som anker for opmærksomheden. Det handler ikke om at kunne nå langt op eller ned eller at kunne holde en stilling så længe som muligt. Det handler om at være opmærksom på det, der er lige her og nu med en venlig holdning til os selv og vores krop.
Kørestol er ingen hindring for mindful yoga
Du kan betragte selv en lillebitte bevægelse som det at knytte og sprede sin hånd som mindful yoga. Faktisk er den vigtigste yogastilling den, som vi kalder ’dødstille’. Det hedder den, fordi vi ligger (eller sidder) med opmærksomhed på hele kroppen og får mulighed for at give slip på alle muskler – som om vi var døde.
Mange af øvelserne kan laves siddende eller liggende, og der er modificeringer og tilpasninger til de fleste øvelser. Hvis der er nogle øvelser du ikke kan udføre, så kan du lukke øjnene, mærke åndedrættet og forestille dig, at du laver øvelsen. Det har også en virkning i krop og sind.
Derfor er der absolut ingen hindring for, at du som kørestolsbruger eller med andre fysiske begrænsninger kan udføre mindful yoga.
Ikke-stræben er vigtig under mindful yoga
I forbindelse med mindful yoga er det vigtigt at repetere princippet om ikke-stræben: en stræben efter en anden tilstand end den, man er i, skaber spænding.
Det er ikke “finere” at lave øvelserne på gulvet end på en stol. Det er heller ikke “finere” at føle sig i balance end i ubalance. Ubalancen giver netop mulighed for at lære noget om sig selv.
Det gælder om at mærke kroppen, som den er og acceptere den med venlighed. Og det kan være en stor udfordring for mange – uanset om din krop har særlige fysiske begrænsninger eller ej.
LÆS OGSÅ: Hvordan fortsætter jeg efter MBSR-kurset?
Yoga er ikke anderledes end meditation
Jeg vil råde dig til at lave yoga på samme måde som meditation. Det vil sige, at du forsøger at holde opmærksomheden i nuet. Igen: stræb ikke efter at komme et andet sted hen. Forsøg at tillade dig selv at være som du er. Se på din krop, tanker og følelser og forsøg at lade dem være, med venlighed. For eksempel når der opstår frustration over, hvad kroppen ikke kan.
Du nævner også, at du måske vil få svært ved andre øvelser. Det kunne for eksempel være den liggende bodyscan. Også her vil jeg understrege, at bodyscan kan laves i alle stillinger: liggende, siddende, stående.
Det er ikke så vigtigt, hvilken stilling, du indtager. Det, der er vigtigt, er den opmærksomhed og venlighed, som du bringer til din krop.
Kontakt MBSR-lærerne i dit område
Så ja, du kan deltage på lige fod med andre i et MBSR forløb. Det gælder både, hvis du er kørestolsbruger eller oplever andre former for fysiske begrænsninger. Dog vil jeg anbefale, at du kontakter MBSR-lærerne i dit område og forhører dig om, hvordan adgangsforholdene er hos dem. Der kan være lokaler, som ikke er tilgængelige, hvis du er kørestolsbruger eller der kan være andre udfordringer.
De fleste MBSR-lærere starter deres kursus med et intromøde, hvor du kan høre mere om kurset og stille spørgsmål. Her vil du også have mulighed for at høre mere, både om yoga-øvelserne og adgangsforholdene, inden du tilmelder dig.
Venlige hilsener
Ann
LÆS OGSÅ: Alle MBSR-kurser i Danmark
Om Ann Ostenfeld-Rosenthal
- Baggrund: Ann Ostenfeld-Rosenthal har en Ph.D. grad i medicinsk antropologi. Hun er uddannet MBSR lærer fra Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet og CFM Certificeret MBSR lærer. Ann står bag Mindfulness Djursland og er ansat på Center for Specialpædagogiske Børnetilbud, Aarhus Kommune, som antropolog og MBSR lærer.
- Særlig viden om: Anns antropologiske forskningsprojekter har givet særlig indsigt i cancerpatienters fysiske og følelsesmæssige livsverden. Cancerpatienter og deres pårørende samt mennesker i sorg står derfor hendes hjerte nær.