Hvis du vil kunne være noget for andre, skal du kunne tage dig af dig selv.
Det er et af hovedbudskaberne i den nye bog “Selvomsorg – genvej til godhed”. Bogen er skrevet af Eve Bengta Lorenzen, der er uddannet og certificeret MBSR-lærer fra Center for Mindfulness ved University of Massachusetts Medical School, i USA.
Hun er forfatter til en række bøger om mindfulness – to af de andre kan du læse om her: 10 gode bøger om mindfulness på dansk.
Stigende interesse for selvomsorg
I de seneste år er der kommet en stigende interesse for emner som selvomsorg, medfølelse og godhed – eller compassion, self-compassion og active compassion, som er nogle af de engelske begreber.
I USA er der blevet udviklet forskningsbaserede programmer i stil med MBSR-programmet, der skal undersøge effekten af compassion (Compassion Cultivation Training og Mindful Self-Compassion).
“Selvomsorg – genvej til godhed” handler om noget af det samme, men undersøger det fra en mere personlig vinkel. Eve Bengta Lorenzen har undervist i mindfulnesss og i MBSR-programmet i mange år, og hendes beskrivelser af selvomsorg er mere erfaringsbaserede end forskningsbaserede. De bygger på mange års erfaring med egen praksis og undervisning af kursister.
LÆS OGSÅ: Hvad er compassion – og hvad skal vi bruge det til?
Du er god til at vise omsorg for andre – men ikke for dig selv
“Selvomsorg – genvej til godhed” er en bog til dig, der gerne vil lære at tage dig bedre af dig selv. Til dig, der måske har været god til at vise omsorg for andre, men aldrig har lært, hvordan du gør det over for dig selv.
Det er en bog, der giver inspiration frem for at give svar. Men måske vækker noget genklang hos dig og sætter noget i gang. Hvis du gerne selv vil bladre i bogen, for at se om den taler til dig, så kan du gratis læse første kapitel her.
Bogen er en personlig beretning. Eve Bengta Lorenzen skriver om sin egen opvækst og et langt livs erfaringer, hvor hun har arbejdet med bæredygtighed, økologi og dyrevelfærd. De faldgruber, der er ved at arbejde for en sag, som man er overbevist om er “det gode”, inddrager hun løbende gennem bogen.
“Jeg tilhører en generation, der på trods af vilde protester mod den borgerlige opdragelse ikke har kunnet slippe den tidligt indlejrede overbevisning om at for at være god, må man tage sig sammen. Godhed havde derved fået karakter af en viljesakt snarere end af en kærlighedshandling”, skriver hun.
Hvis godhed ikke er gode handlinger, hvad er det så?
Men hvis godhed ikke bare er gode handlinger, som man kan piske sig til udføre eller tage sig sammen til at gøre – hvad er det så?
“Godhed er ikke noget, som vi skal opnå. Det er vores oprindelige natur, som vi kan vende tilbage til”, skriver Eve Bengta Lorenzen. Og hun tilføjer: “Fraværet af godhed skyldes sjældent ondskab, men snarere den ignorance, som opstår i ethvert menneske, der er afskåret fra kontakten indadtil”.
Det er ikke så tit, at vi taler om godhed. Derfor kan det let blive reduceret til et filosofisk eller religiøst begreb. Men det handler om, hvordan vi forholder os til livet hver eneste dag, både i tanker og handlinger.
“Godhed må være at gøre sit bedste ud fra de givne omstændigheder og at være medfølende med det faktum, at det kan være umuligt at træffe den “rigtige” beslutning”, skriver hun.
Selvomsorg er et fundament for godhed
Det at kunne tage sig af sig selv, er tæt forbundet med evnen til godhed:
“Når vi ønsker at være gode, uden at give os selv omsorg, kommer vi til at tage den lange vej, som i sidste ende fører til udbrændthed. Overbevisningen om, at det er egoistisk at tage os af os selv, og at vi kun er gode, når vi er der for andre, kan desværre få os til at tage os sammen, til vi dejser,” skriver Eve Bengta Lorenzen.
Vi kommer alle til at møde svære følelser, der kan føles ubærlige. Det er en del af livet som menneske. I de situationer har vi brug for at kunne tage os af os selv og vise os selv omsorg. Det gælder både, når vi selv har det svært, eller når vi vil være noget for andre i en vanskelig situation.
Måske vil du her tænker, at det ligger da allerede som kernen i mindfulness? Det gør det også. Derfor er det en stor fordel at have erfaring med mindfulness, da opmærksomhed er en vigtig del af selvomsorg. Modsat kan det være meget givende at træne selvomsorg, selvom du har haft en meditationspraksis i mange år.
Fra medlidenhed til medfølelse
Der er to måder at møde de svære ting i livet på. Vi kan enten møde dem med medlidenhed eller medfølelse. I daglig tale bliver ordene ofte brugt lidt i flæng. Men der er en meget stor forskel på at have medlidenhed eller at have medfølelse med sig selv og andre.
“Vi kan tage vejen væk fra os selv gennem vrede, desperation, fornægtelse, hjælpeløshed eller skyld. Eller vi kan tage vejen ind mod os selv gennem at tillade hjertet at skælve og finde villigheden til at røre ved lidelsen,” skriver Eve Bengta Lorenzen.
Når vi ikke kan rumme vores egen eller et andet menneskes smerte, opstår der lidelse – medlidenhed eller selvmedlidenhed. Medlidenhed gør os stressede og udbrændte. Ingen kan holde til at tage andres lidelse ind, år efter år. Medfølelse derimod gør, at vi kan tage os af os selv og andre.
“Medfølelsen kan opleves som at være ked af det for den anden eller som en varm følelse af omsorgsfuldhed, men er ikke lig de følelser, som den anden har. Gennem medfølelse mærker vi den andens lidelse, men vi lider ikke med. Der er ingen modstand imod lidelsen, så vi er fri til at være i forståelse for det andet menneske og kan således tage os af det uden at blive udtrættede”, skriver forfatteren i bogen.
LÆS OGSÅ: Dansk forsker undersøger effekten af compassion-træning
Omsorgsfuldhed kræver et indre fodfæste
At kunne møde det, der er svært, med medfølelse fremfor medlidenhed, kræver stabilitet. “Omsorgsfuldhed kræver et indre fodfæste”, skriver Eve Bengta Lorenzen.
“Den form for selvomsorg, som jeg sigter til, indebærer for de fleste en træning i stabilitet. Kun fra en indre balance begynder vi at kunne kontakte essensen af den, vi er. Kun herfra vil det være muligt at møde forpinthed, smerter og udtrætning med venlighed. Denne balance er noget, som de fleste af os møjsommeligt må genvinde”, skriver hun.
Det lyder måske svært – og det er det også. Men det er noget, som vi kan træne. Med klassiske mindfulness-øvelser og med øvelser, der særligt fokuserer på at træne selvomsorg og stabilitet. Anbefalingen er at sætte tid af hver dag til en daglig øvelse.
Hvis du vil i gang med det samme, kan du downloade en række lydfiler, der hører til bogen, på Akademisk Forlags website.
Her kan du købe Selvomsorg – genvej til godhed
- Gucca sælger bogen bogen til 249,95 kr. (reklamelink)
- Bogreolen sælger bogen til 266,95 kr. (reklamelink)
- Saxo sælger bogen til 299,95 kr (reklamelink)