Hvordan er det at være på stilhedsretreat? Hvad sker der? Hvad laver man? Hvad oplever man?
Måske har du selv ønsket at få svar på de spørgsmål? Eller måske har du selv forsøgt at besvare dem – så ved du, at stilhed og meditation kan være næsten umuligt at beskrive.
I bogen “Ti dages stilhed – et essay om bevidsthed og meditation” forsøger forfatteren Niels Lyngsø at sætte ord på stilheden. Han skriver hudløst ærligt og meget underholdende om sine første ti dage i stilhed.
Fred i det forpulede sind
Hvorfor vælger nogen at tilbringe ti dage i stilhed? Niels Lyngsø har været igennem en turbulent periode i et liv præget af socialangst, selvbebrejdelser og usikkerhed. Han begynder retreatet fast besluttet på at lære at meditere, så han kan få ro på og fred i sindet.
Som han skriver i bogen: “Nu ville jeg altså lære det her, koste hvad det koste måtte. Jeg skulle denondelynemig have fred i det forpulede sind”.
Så let går det dog ikke, må han hurtigt erkende:
“Et par dage senere fandt jeg på den hårdest tænkelige måde ud af, at det var en fuldstændig misforstået indstilling. Ligesom mine forberedelser viste sig at have været stort set nytteløse. Jeg anede ikke, hvad jeg var gået ind til”, skriver han.
SE OGSÅ: Find stilhedsretreats og kurser i Mindfulness-kalenderen
10 timers meditation om dagen
Retreatet foregår på en gammel landsbyskole mellem Göteborg og Stockholm. Det er et retreat i absolut stilhed. Omgivelserne er en lille skov og flade pløjemarker. Ejendommen er indhegnet med et tov og må ikke forlades under kurset.
Der deltager 80 mennesker. Niels Lyngsø kalder det et klosterliv. Og det er et strengt klosterliv, for også mad og søvn er skåret ind til et minimum. Hver morgen bliver de vækket kl. 4 og dagen slutter kl. 21.30.
“Den første meditation begyndte halv fem. Halv syv var der morgenmad, og klokken elleve et varmt frokostmåltid, begge dele vegetarisk. Aftensmad var der ikke noget af, men der var te og to stykker frugt klokken sytten”, skriver han.
Der er:
- 10 timers meditation hver dag
- Ingen kommunikation, øjenkontakt eller fysisk berøring
- Ingen motion eller yoga
- Ingen mobiltelefoner, bøger eller skriveredskaber
- Ingen kontakt mellem kønnene. Mænd og kvinder sover i hvert sit hus, spiser i hver sin spisesal og sidder adskilt i meditationssalen.
Og hvad oplever sindet så, når man stort set ikke laver andet end at meditere? Hvad sker der i dagene i stilhed?
Her er 5 ting, som Niels Lyngsø møder i stilheden:
1. Tanker
I stilheden flintrer tankerne rundt, mens Niels Lyngsø forsøger at være opmærksom på sin vejrtrækning.
“Erindringsglimt, bekymringer, seksuelle fantasier, ligegyldige indfald, fragmenter af popsange … Vejrtrækningen, for helvede, vejrtrækningen”. (…). Det var som en ufrivillig liveblog fra de oprørte vande i mit indre: Aggressive kommentarer blev imødegået af defensive kommentarer – og nye kommentarer om at jeg da for fanden skulle holde kæft med de kommentarer”.
Som dagene går og der er stille omkring ham, bliver der også mere stille indeni:
“Gradvist begyndte jeg at mærke, at jeg ikke behøvede at være den person, som tankerne talte om. Og at jeg dybest set ikke anede hvem – eller hvad – jeg så var. Det spørgsmål åbnede sig mere og mere for hver dag”, skriver han.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du din egen stilhedsdag derhjemme
2. Smerter
Niels Lyngsø oplever, at det er meget smertefuldt at sidde helt stille 10 timer om dagen. I starten pisker han sig til at holde ”den rigtige” stilling på gulvet, hvilket kun gør smerterne værre.
“Som så ofte før i mit liv, havde jeg besluttet at bide tænderne sammen og stå det igennem. Og jeg ville sikkert kunne stå det igennem på den måde, stiv som en pind, for stamina er en af mine mest fremtrædende personlige egenskaber. Men i så fald ville jeg ikke have lært at meditere”, skriver han.
Han indser, at han ikke lærer at meditere ved at være stålsat og tillader sig selv et par tæpper under knæene og at læne sig op af væggen.
LÆS OGSÅ: 5 gode meditations-stillinger – find den, der passer dig
3. Følelser
Set udefra sker der ikke meget på de ti dage, hvor de fleste timer bliver tilbragt på meditationspuden. Men inden i oplever Niels Lyngsø både ekstremt behagelige og ubehagelige følelser.
En af de første dage på retreatet oplever han en fred, som han aldrig har følt før.
“Aldrig i mit liv havde jeg oplevet noget så vidunderligt fredfyldt. Det var som at have stået i en brølende skolegård hele sit liv og så pludselig finde en låge i muren og smutte om på den anden side, ind i en have hvor der var stille og rart.”
Få dage senere er han ude i den helt anden ende af følelses-registeret.
”Efter en halv times tid havde jeg svært ved at få vejret: Jeg fik kun en lille mundfuld luft ned i halsen hver gang jeg forsøgte at ånde ind, og selv dét gjorde vanvittigt ondt. Jeg lød som en rallende mumie. Selv om jeg vidste at jeg ikke skulle reagere, men bare observere, gik jeg lige så stille i panik”.
Selvom han er fyldt af angst og tankerne raser ”Jeg er ved at dø!” bliver han siddende resten af meditationen. Først da han forlader salen, kan han trække vejret igen.
LÆS OGSÅ: 10 ting du skal vide, før du tager på stilhedsretreat
4. Sansninger
Som dagene går, oplever Niels Lyngsø, at hans sanser bliver skærpede. Det er, som om, han har fået briller eller høreapparat. Alting er blevet mere klart.
“Nu var der kommet tusind gange flere pixels. Min følesans var ved at vågne op. Ikke alene var den blevet skærpet, den var også blevet aktiv og dynamisk ligesom synssansen”.
Han føler sig som den opdagelsesrejsende, der i en historie af H.G. Wells’
ankommer til en isoleret landsby, hvor alle indbyggerne er blinde. Han kan ikke gøre dem begribeligt, hvad det vil sige at se – og de er skeptiske over for hans påståede evne.
LÆS OGSÅ: Tag på stilhedsretreat i Danmark – 5 spændende muligheder
5. Samhørighed
De første dage har Niels Lyngsø mange tanker om de andre deltagere. Vurderende, dømmende tanker. Hjernen fantaserer konstant om hans position i forhold til de andre deltagere.
“På et tidspunkt var der én der hostede med ujævne mellemrum i måske ti minutter. Det gav et gib i mig hver gang, og jeg blev utrolig oprørt over en så hensynsløs opførsel. (…) På et andet tidspunkt var jeg nødt til at skifte stilling på grund af smerter, og jeg havde det elendigt med at forstyrre de andre”, skriver han.
Men som dagene går uden kontakt, bliver det tydeligt, at det er et filter, som han oplever andre mennesker igennem. Og fordi han nu kan se filteret, kan han også se de andre på en mere ufiltreret måde.
“En uges isolation tilbragt midt blandt en flok vildfremmede mænd havde fået mig til at føle mig mere forbundet med dem. På dag 8 havde jeg derfor en rolig og udramatisk følelse af at de var omtrent som mig, og jeg omtrent som dem”.
LÆS OGSÅ: Pakkeliste – hvad har du brug for på et stilhedsretreat?
Hvad tager man med hjem efter ti dage i stilhed?
Men hvad skal det alt sammen gøre godt for? Hvad kommer man hjem med – og hvordan bruger man indsigterne fra retreatet i sit daglige liv og i sin omgang med andre mennesker?
Niels Lyngsø bruger eksemplet med iltmasker i et fly. Det er på samme måde med meditation, mener han: ”Man er nødt til at hjælpe sig selv for at kunne hjælpe andre. Hvis man ikke selv er i stand til at trække vejret og bevare roen, risikerer man at gøre mere skade end gavn hvis man blander sig”.
For Niels Lyngsø bliver de ti dages stilhed en begivenhed, der deler hans liv op i et før og et efter. Da han forlader retreatet, ved han, at han fremover vil følge den afsluttende anbefaling og meditere en time hver morgen og en time hver aften.
For ham handler det om, at kunne blive en bedre version af sig selv. For ham vil det sige:
“Kun ved at leve sit liv så godt som muligt ud fra de kort man nu har på hånden – kan man gøre livet bedre for andre”.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd – sådan kommer du igang med at meditere hver dag
Om retreatet i bogen
Bogen beskriver en bestemt type retreat, hvor der undervises i buddhistisk vipassana-meditation ud fra den afdøde S. N. Goenkas lære. En stor del af forfatterens beskrivelser af stilhed og meditation er generelle, men der er også en række ting, der er særligt for den type retreat. Fx bruges der en særlig meditationsteknik – en meget detaljeret og systematisk bodyscan, der indgår ikke yoga og smerter fylder ofte meget i deltagernes beskrivelser. Desuden består en stor del af undervisningen af videoer med S.N. Goenka.
På mindfulness stilhedsretreats, som der vises i Mindfulness-kalenderen her på sitet, er der typisk meget mere bevægelse, mere mad og mere søvn. Du kan som regel også skifte mellem at sidde på en stol, sidde på en pude, ligge på gulvet eller lave gående meditation, alt efter behov.
Læs første kapitel gratis
På Niels Lyngsøs website, kan du gratis læse første kapitel af “Ti dages stilhed”.
Lån “Ti dages stilhed” hos Ereolen
Du kan låne “Ti dages stilhed” som e-bog hos e-reolen.
Køb “Ti dages stilhed” som bog eller e-bog
- Gucca sælger bogen bogen til 159 kr. (reklamelink)
- Arnold Busck sælger bogen til 199,95 kr. eller som e-bog til 70,63 kr. (reklamelink)
- Saxo sælger bogen til 154 kr eller som e-bog til 69,95 kr (reklamelink)